Foto: TT

Skadorna fler än vad som rapporterats

Uppdaterad
Publicerad

Torsdagens överflygningar över brandområdet har visat att skadorna på fastigheter är fler än man tidigare sagt.

– Vi har i dag gjort en första dokumentation av de fastigheter i det nordvästra området som påverkats av branden. Vi filmar och fotar fastigheterna från helikoptern. Det ska vara ett stöd för räddningsledaren och polisen att identifiera ägarna, säger Ulf Landgren, chef för helikopterbataljonen till SVT.

– Överflygningarna har visat att antalet skadade fastigheter är större än vi tidigare rapporterat, tyvärr, konstaterar Landgren.

Skogsbranden i Västmanland

Dokumenterat vattenbombningens effekt

Helikoptern har också använts för att dokumentera dagens vattenbombningar. Med hjälp av en värmekamera som kan se skillnaden mellan varmt och kallt kan man se vart det är läge att vattenbomba nästa dag. Under torsdagen har miljontals liter vatten släppts över branden.

Målet under torsdagen har varit att hindra branden från att sprida sig, och med hjälp av vattenbombningar har man lyckats med det. Brandområdet är i nuläget mellan 150 och 190 kvadratkilometer, en yta stor som 25.000 fotbollsplaner. Branden är som värst i de nordöstra området, och det är där som specialplanen hittills har jobbat.

Vinden den stora riskfaktorn

Enligt Marcus Johansson, som är pressinformatör på länsstyrelsen i Västmanland, så har torsdagens arbete flutit utan några större överraskningar. Men man befarar att vinden kommer att tillta under fredagen, med ökad risk för att branden återigen ska börja röra på sig.

Räddningstjänsten betonar att branden fortfarande inte är under kontroll, men avspärrningarna runt omkring branden har krympts under dagen.

Länsstyrelsen har i nuläget inte någon exakt siffra på hur många som i nuläget är evakuerade, då det enligt Marcus Johansson ”sker en del spontana återflyttar”, men det rör sig om cirka 1.000 personer.

Polisen patrullerar avakuerade områden

Runt det eldhärjade området jobbar också ett stort antal poliser dygnet runt med att hålla avspärrningarna så att obehöriga inte ska ta sig in i det avspärrade området. I nuläget handlar det om styrkor från Västmanland, Stockholm, Uppsala och Gävleborg.

– Syftet är att skydda människor men också att underlätta räddningstjänstens arbete, säger polisens presstalesman i Västmanland Johanna von Wowern.

Enligt polisen får man svara på mycket frågor från oroliga personer som äger byggnader eller mark i området.

– Det är många som får lov att vända, säger Johanna von Wowern.

Utöver att hålla avspärrningarna så patrullerar polisen regelbundet i de evakuerade områdena för att förhindra plundring av de tomma hus.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet