”Brasiliens fattiga får betala Gripen-projektet”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Freds beklagar beskedet att Brasilien köper 36 Jas Gripenplan.

Brasiliens förre president Lula da Silva har tidigare sagt att Brasilien ”inte ska köpa stridsplan utan sätta mat på bordet till folket som är fattigt” och Svenska Freds beklagar nu att fattiga i Brasilien ”får betala för svensk vapenindustri”.

–Det är skrämande hur unison uppbackningen från Sverige är i den här affären. Man ska vara medveten om att en femtedela av den brasilianska befolkningen lever i fattigdom – och att man inte ser problemet i detta känns väldigt sorgligt, säger Anna Ek, ordförande i Svenska Freds.

Jas Gripen-köp

Hon säger att det är Brasiliens fattiga som nu får betala för svenska arbetstillfällen.

Blundar för problemen

–Sverige har själv inte råd att genomföra Jas Gripen-projektet utan har letat i deseperation efter en partner. Att det nu blir de fattiga som får betala är både moraliskt betänkligt och inte i överensstämmelse med lagen, säger Ek.

Hon menar att beslutsfattare i Sverige som nu jublar över affären även blundar för problemen. Försvarsminister Karin Enström (M) tycker dock att det är upp till varje land att fatta sina egna beslut. 

–Det är en avvägning som varje nation har att göra vilka resurser man ska satsa på olika samhällsområden. Samtidigt så har man nu varit tydlig med att man behöver det här för sitt försvar och då bidrar det här till att bli ett kostnadseffektivt val, säger Enström som i dag gästade SVT:s Gomorron Sverige.

Priset ännu oklart

Försvarsministern kan i dag inte svara på hur mycket Brasilien kommer att betala för de 36 stridsplanen eftersom detaljerna i avtalen ännu inte är skrivna. Det har dock förekommit uppgifter om att offerten låg på 40 miljarder kronor men att Brasilien ska ha ”kommit undan” med drygt 30 miljarder kronor.

–Det här vet vi ju ännu inte eftersom Saab och Brasilien nu går in i en avtalsperiod, säger Enström.

Offerten till Brasilien har legat ute i mer än ett decennium och varför beslutet att köpa  kom just nu är svårt att veta, säger ministern. Hon var själv i Brasilien i november förra året och fick då höra att landet var nära ett beslut.

–Men det som har sagts är att det är ett konkurrenskraftigt plan med god prestanda och det är kostnadseffektivt. Inte bara att köpa in utan också att driva och det påverkar självklart beslutet, säger Karin Enström.

Knapphändigt om motkrav

Vilken roll visselblåsaren Edward Snowdens avslöjande, om den amerikanska spionaget mot Brasilien, har spelat vill hon inte spekulera i.  Försvarsministern är också fåordig kring vilka eventuella motköpskrav som Brasilien har ställt. 

–Det här vidgar våra möjligheter till samarbete mellan Sverige och Brasilien och jag ser det som en fördel för svenska företag eftersom utbytet kommer att öka och sedan får vi ju se hur det här avtalet till slut kommer att utformas. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jas Gripen-köp

Mer i ämnet