Foto: TT

Bredband når sällan maxhastighet

Uppdaterad
Publicerad

Flera populära bredbandstjänster har en snitthastighet som ligger långt under den maxhastighet som operatörerna berättar om i sin marknadsföring, visar en ny rapport.

I dag är det många som tittar på film och tv på nätet och det gör att behovet av bredband med hög hastighet blir allt större.

En ny sammanställning av mätningar gjorda hos Bredbandskollen visar också den genomsnittliga hastigheten för bredband har ökat. Rapporten bygger på analyser av de nästan 100 miljoner mätningar som gjorts via Bredbandskollens verktyg sedan 2008.

Hastigheten i bredbanden har mer än fördubblats under de senaste sex åren och genomsnittet i landet ligger nu på 25 Mbit per sekund. 2008 låg genomsnittet på 11 Mbit per sekund. Högst är medelhastigheten hos bredband där fiberteknik används. Det ser sämre ut för ADSL-tekniken där medelhastigheten är ungefär en femtedel jämfört med fiber.

”Inte en kotte får hastigheten”

Även om bredbandens hastighet har blivit allt snabbare så upplever ändå många kunder att de aldrig får den maxhastighet de faktiskt har betalat för.

– Det är inte en kotte som får den hastigheten som operatörerna säger är max. Ofta så hamnar man någonstans runt hälften, säger Rickard Dahlstrand, ansvarig för Bredbandskollen.

Kan bero på datorn

Exakt så ser verkligheten ut för de abonnenter som har någon av landets tre största bredbandstjänster med 100 Mbit per sekund som maxhastigheten. Där ligger snitthastigheten på 55 Mbit i sekunden enligt statistik som de ansvariga för Bredbandskollen har sammanställt.

– Dels kan det bero på att operatören inte levererar 100 megabit, men det kan också bero på att man har en router eller en dator som inte stödjer det, säger Rickard Dahlstrand.

Det kan alltså bero på den enskildes dator men samtidigt ligger alltså genomsnittet för tre populära abonnemang på hälften av den utlovade maxhastigheten. Operatörerna bryter däremot inte mot någon regler, de utlovar surfhastighet inom ett visst spann.

– För det mesta så håller de vad de lovar i det nedre spannet, där garantihastigheterna är. Men de är dåligt kommunicerade så kunderna uppfattar bara maxhastigheterna, säger Rickard Dahlstrand.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.