Brist på hovslagare ökar skaderisken

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige råder sedan länge brist på kompetenta hovslagare. Både hästar och människor riskerar att skadas.

Trots brist på kompetens är det i dag ingen av landets hovslagarutbildningar som ger tillräcklig kunskap för att hovslagaren ska bli godkänd av Jordbruksverket. Det här leder till att många hästar, men också hovslagare skadas i arbetet.

-Är man inte tillräckligt förberedd när man kommer ut så blir det ju en liten chock att det är så pass tungt som det är, berättar hovslagaren Henric Jansson.

1000-gradiga hästskor är bara en av riskerna i hovslagaryrket. Även hästen riskerar att skadas om hovslagaren inte vet hur verkning och skoning ska gå till.

Henric Jansson som är styrelseledamot och fortbildningsansvarig i Svenska hovslagarföreningen har sett många exempel på bristande kunskap om hovvård.

-Vanligast är att man slarvar med sultrycket. När man har lagt på en sko så här så ska det vara frihet mellan sulan och skon annars kan det uppstå ett tryck som hästen kan bli öm av. Också att man inte har riktat skon rätt, att man spikar för tajt och att hästen blir öm av det.

Ett av de hästtätaste länderna

Sverige är med sina uppskattningsvis 300.000 hästar ett av de hästtätaste länderna i Europa – men till skillnad från exempelvis Storbritannien är det få hovslagare som har utbildning och de svenska grundutbildningarna når heller inte upp till europeisk standard.

Vid årsskiftet skärptes reglerna för svenska hovslagare och nu krävs ett godkännande från Jordbruksverket för att behandla hästar som exempelvis fått lugnande medel eller misstänks bära på en sjukdom.

-Har du bara gått grundutbildningen så uppfyller du inte kraven för att bli godkänd och det är ju lite märkligt för staten har ju sina utbildningar och utbildar folk och sen när de är klara med utbildningen så är de inte godkända för att fortsätta sin yrkesutövning om de inte har tilläggsutbildningar, säger Henric Jansson.

Reglerna bör ses över

Kraven är ett sätt att minska risken för skador på hästarna men skärpningen gäller bara hovvård för sjuka hästar och hästar som står under behandling.

Den som anser sig ha reel kompetens kan alltså fortsätta att sko och verka friska hästar utan godkännande från Jordbruksverket – och det är något som Hovslagarföreningen hade velat ändra på redan vid årskiftet.

-För att tillgodose hela behovet av hovvård i landet så hade vi aldrig klarat av det. Vi hade inte fått tillräckligt mycket folk snabbt nog och då hade vi satt hela branschen i gungning och hästarna hade inte fått hovvård. Så vi måste ta det här steg för steg, säger Göran Åkerström, veterinär på Jordbruksverkets hästavdelning.

Ett steg framåt är att hovslagarutbildningen i Skara till hösten kan bli den första utbildningen att möta Jordbruksverkets krav och Svenska Hovslagarföreningen vill nu att grundutbildningen förlängs på alla lärosäten.

-Vi tycker generellt att den är för kort. Innehållet är ganska bra men den är för kort för att hinna reflektera över allting och bygga upp sig fysiskt och psykiskt innan man kommer ut i arbetslivet, säger Henric Jansson.

Tove Hanell

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.