Bristen på lärare allt större

Uppdaterad
Publicerad

Antalet lediga lärartjänster ökar i Sverige samtidigt som lärarna blir allt färre. Det visar en ny rapport från Lärarförbundet och historiskt sett har det aldrig varit värre.

– Jag ser situationen som mycket allvarlig. Vi står inför en nationell lärarkris. Vi ser många lediga jobb och vi ser få sökande till lärarutbildningarna, så läget är allvarligt, säger Ann-Charlotte Eriksson, förste vice ordförande för Lärarförbundet.

Det finns nu nästan 30.000 lediga lärartjänster. Det är en ökning med tre procent om man jämför med förra året, men det finns också län där ökningen är betydligt större. I Västmanlands län är ökningen 33 procent, i Södermanlands län är ökningen 16 procent och i Stockholms län tio procent.

Många byter jobb

Bristen på lärare beror på att pensionsavgångarna varit många och att intresset för lärarutbildningarna varit lågt.

Men det är också många som tröttnar på läraryrket. I dag har var sjätte lärare lämnat lärarjobbet för ett annat yrke.

Lärarförbundet är nu oroligt för att eleverna inte ska få den utbildningen de har rätt till.

– Vi kan inte längre säkerhetsställa kvaliteten i utbildningen för eleverna. Eleverna har rätt till en kvalitativ skola och det kan vi inte längre klara av, säger Ann-Charlotte Eriksson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.