Foto: TT

Brottsoffer ska få mer stöd

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli lättare för brottsoffer att få ut ersättning. Nu presenterar regeringen förslag till en ny brottsskadelag.

Regeringen förslår bland annat att ansökningstiderna till Brottsoffermyndigheten om ersättning förlängs från två till tre år.

En annan del av förslaget är att takbeloppet för kränkning tas bort, skriver justitieminister Beatrice Ask (M) tillsammans med Johan Pehrson (FP), Johan Linander (C) och Caroline Szyber (KD) i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

– Det här handlar om hur man stärker brottsoffers ställning och möjlighet att få ut ersättning som de egentligen borde fått av gärningsmannen, säger Johan Linander till TT.

Han anser att en av de viktigaste delar i förslaget är att när en domstol efter sakprövning dömt ut ett skadestånd för kränkning får Brottsoffermyndigheten inte sänka den ersättningen.

– De som har upplevt det har varit väldigt frågande. Först har man fått en dom i domstol som bestämt ett belopp. När man inte fått ut pengarna och sedan vänt sig till Brottsoffermyndigheten har man fått en lägre summa, säger Linander.

Lagförslaget är tänkt att träda i kraft 1 juli 2014.

Fakta: Andra delar av lagförslaget

 * Barn ska kunna lämna in en ansökan om brottsskadeersättning fram till och med den dag brottsoffret fyller 21 år.

 * Det ska räcka med en vårdnadshavares underskrift för att ett barn ska kunna ansöka om brottsskadeersättning.

 * Ett barns rätt till brottsskadeersättning ska aldrig preskriberas före 21 års ålder.

Källa: Svenska Dagbladet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.