Foto: Scanpix

Flygare fick dricka kaffe från elementet

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal anställda vid Blekinge flygflottilj F 17 har under två års tid druckit kaffe gjort på vatten från element sedan en kaffeautomat varit felkopplad.

Maskinen slutade helt enkelt att fungera när elementen i torsdags stängdes av under en installation av fjärrvärme i en byggnad, skriver Blekinge Läns Tidning.

Vattnet kan ha innehållit höga metallvärden och de anställda lämnar nu prover och en anmälan görs till Arbetsmiljöverket.

Anmält till Arbetsmiljöverket

Enligt Blekinge Läns Tidning kan vattnet ha innehållit höga metallvärden. Därför görs nu en anmälan till Arbetsmiljöverket och prover tas på personalen. Personalen har dock inte märkt något konstigt med vattnet eller blivit sjuka.

Varför automaten kopplades in till elementet är ännu okänt och ska bli föremål för utredning. Hade elementet inte stängts av hade problemet dock sannolikt förblivit oupptäckt.

– Det är ingen som har haft en aning om det här förrän vattnet stängdes av. Hade man inte gjort det så tror jag att man inte hade noterat det förrän man bytt leverantör eller motsvarande.

Kopplades till värmesystemet

Inte heller Fortifikationsverket, som äger fastigheten på F 17, vet riktigt varför kaffeautomaten kopplats fel. Nu ska vattenprover genomföras.

Kaffeautomaten hade kopplats till ett värmesystem som pumpar runt 200-300 liter vatten i husets element i stället för att kopplas till dricksvattenledningarna. Eftersom värmesystemet automatiskt fylldes på i takt med att elementvattnet dracks upp av personalen, så märkte ingen att vatten saknades.

Vatten i den här typen av värmesystem anses vanligtvis vara avdödat och bakteriefritt. Det kan dock innehålla flera metaller, framförallt järn. Även mangan, bly och koppar ska kunna förekomma i vattnet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.