Strejkande spårvagnsförare i Norrköping. Foto: Scanpix

Busstrejken: Nya samtal i kväll

Uppdaterad
Publicerad

I natt utvidgades strejken men i kväll fortsätter samtalen mellan parterna.

Samtalen i busskonflikten fortsätter i kväll. Det uppger båda parter.  

Bussarbetsgivarna och fackförbundet Kommunal träffades redan på förmiddagen i dag efter att samtalen under helgen legat nere.

Strejk i kollektivtrafiken

Mötet beskrevs som präglat av en god dialog av Bussarbetsgivarnas vd Peter Jeppsson. Han ville inte gå närmare in på vilka frågor som diskuterats, men sa att man pratat om snart sagt allt.

Kommunals ordförande Annelie Nordström underströk att man kommit överens om att höras igen men att man ännu inte kommit fram till några konkreta lösningar.

– Nej, det är inte alls på den bogen. Vi har bara känt på varandra.

Utvidgad strejk

Natten till måndagen utvidgades strejken till kollektivtrafiken i Norrköping, Strängnäs, Västerås/Hallstahammar och Halmstad. Där står buss- och spårvagnstrafiken mer eller mindre stilla.

I Gävle och Östersund bröt strejken ut bland verkstads- och servicepersonal i natt, vilket innebär att arbetet i tankhallarna ligger nere.

Ingen tankning

Läget i konflikten har hittills beskrivits som låst från båda parter. Varken Kommunal eller Bussarbetsgivarna hade inledningsvis några planer på att inleda samtal.

Den utökade busstrejken som trädde i kraft under natten, påverkar kollektivtrafiken

– Vi kan inte tanka våra bussar. I Gävle har vi trafik fram till i morgon mitt på dagen ungefär. Tittar vi i Östersund kommer bussarna kunna rulla veckan ut, säger Jürgen Lorentz, vd för Netbuss Stadsbussarna.

Även i Jönköping är det servicepersonalen som strejkar, och även där kör man tills bränslet tar slut.

– I dag kan trafiken gå som normalt. De tyngsta linjerna med flest resenärer kan gå i morgon också. Men från och med onsdag så står stadsbussarna stilla om inte konflikten är löst, säger Carl-Johan Sjöberg, trafikdirektör för Jönköpings Länstrafik.

Oro inför festival

Om konflikten fortsätter på tisdagen bedömer ÖstgötaTrafiken och entreprenören Veolia att busstrafiken i Norrköping ska kunna rulla enligt tidtabell. Det finns dock stor känslighet för sjukfrånvaro.

Inga spårvagnar kommer att gå på tisdagen.

I Norrköping oroar sig Mattias Näsström, operativ chef på Östgötatrafiken, framförallt för att strejken ska fortsätta till slutet av veckan.

– På torsdag börjar Bråvallafestivalen, med över 40.000 sålda biljetter. Är inte spårvagnstrafiken i gång då får det stora konsekvenser.

Strejkens olika steg

Steg 1 – pågår

Förarna av bussar i Stockholms innerstad, Solna/Sundbyberg, Sollentuna, Södertälje, Umeå och av ersättningsbussarna för Lidingöbanan strejkar.

Steg 2 - inleddes på måndagen

Förarstrejk med stillaståenmde trafik i spårtrafiken i Norrköping samt busstrafiken i Strängnäs, Halmstad och Västerås/Hallstahammar.

Strejk i bussgaragen i Jönköping, Gävle och Östersund. Här väntas trafiken stanna gradvis under tisdagen.

Steg 3 - planerad till lördag 29 juni

Utökad strejk i Stockholm samt flygbussarna till och från flygplatserna Landvetter, Göteborg City Airport och Malmö Airport. Dessutom påverkas landsvägstrafiken.

Källa: Kommunal, SL och bussföretagen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strejk i kollektivtrafiken

Mer i ämnet