Byggnads varslar om strejk

Uppdaterad
Publicerad

Byggnads säger upp Byggavtalet och varslar om stridsåtgärder mot företag som är medlemmar i Sveriges Byggindustrier.

Stridsåtgärderna träder i kraft den 12 mars och den 19 mars. Stridsåtgärderna omfattar cirka 3.000 av Byggnads medlemmar och berör cirka 80 företag på 160 byggarbetsplatser, enligt ett pressmeddelande från Byggnads.

Förhandlat i en månad

”Parterna har nu förhandlat i över en månad utan att vi har kommit ett enda steg närmare en lösning på problemet med underentreprenörskedjorna”, skriver Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Enligt Byggnads innebär Sveriges Byggindustriers (BI) krav stora försämringar av Byggavtalet.

”Man vill flytta makten över lönebildningen från de anställda till företagen och man vill också försvaga Byggnads som facklig organisation. Det är väldigt förvånande att man väljer konfrontation i stället för att börja med konstruktiva förhandlingar”, skriver Hagelin.

BI: De slår först och frågar sen

– De slår först och frågar sen, säger en upprörd förhandlingschef för Sveriges Byggindustrier, Mats Åkerlind.

– Synnerligen märkligt, i går pratade vi om att förlänga avtalet alternativt fortsätta förhandla, och i dag tar vi emot ett varsel, säger han.

Han tycker knappt att förhandlingarna egentligen börjat. De yrkanden Byggnads har som handlar om ordning och reda på byggarbetsplatserna, ger inte Mats Åkerlind mycket för, tvärtom.

– I sina yrkanden är det mer kaos man efterfrågar, säger han och pekar bland annat på fackets krav om solidariskt betalningsansvar för alla underleverantörer som huvudentreprenören ska ha.

– Om det är ordning och reda, då vet inte jag, säger Åkerlind.

Handlar inte om löner

Oenigheten mellan Byggnads och arbetsgivarna i Sveriges Byggindustrier handlar inte om löneökningar.

Byggnads inordnar sig i LO:s samordning när det gäller pengarna. I stället är det enligt Byggnads säkerheten på jobbet för byggnadsarbetarna och ordning och reda i byggbranschen som står högst på dagordningen.

Enligt Byggnads är lösningen på båda problemen att få bort de långa kedjorna av underentreprenörer som finns på byggen.

–Det borde vara en fullständigt självklar sak att ställa upp på kravet om att huvudentreprenören också ska ha ansvar för att underentreprenörerna följer kollektivavtalen och de villkor som gäller på arbetsplatsen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

– Sveriges Byggindustrier gör allt för att undvika att förhandla om den viktiga frågan om ordning och reda bland underentreprenörer. Vi har förhandlat i över en månad utan att vi har kommit ett enda steg närmare en lösning på problemet med underentreprenörskedjorna, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.