Anne-Marie Eklund Löwinder lär dig surfa säkrare. Foto: SVT

Så skyddar du dig på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Många svenskar drabbas av nätbedrägerier, visar den senaste EU-barometern. Men det finns sätt att skydda sig. SVT listar IT-säkerhetsexpertens bästa tips.

Lösenordet är en av de viktigaste sakerna att se över när man ska skydda sig mot nätbedrägerier säger IT-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder. Att byta ofta är ett vanligt tips men inte det viktigaste.

-Det viktiga är snarare att ha dem olika på olika ställen, och att se till att de är tillräckligt bra för att de ska vara en utmaning för dem som försöker att komma åt dem.

Ett bra lösenord ska vara så långt som möjligt.

-Använd gärna maximalt antal tecken, minst nio. Varje extra tecken ökar svårighet att knäcka lösenordet flerfaldigt.

Men hur ska man då komma ihåg alla långa lösenord som dessutom ska vara olika för alla olika konton? Anne-Marie Eklund Löwinder säger att man kan släppa lite på rädslan att skriva ned sina lösenord.

-Särskilt om du inte har ditt användarnamn på samma lapp. Det är större risk att de blir stulna på nätet än hemma.

”Byt lösenord när du byter partner”

Ett tillfälle när man måste byta lösenord är när man tror att det har blivit röjt. Dessutom kan det vara bra att byta när du avslutar relationer säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

-Det är vanligare än man tror att dela med sig av sitt lösenord till sin partner eller sina vänner.

Men lösenord och koder ska man helst inte dela med sig av, synnerligen inte om man får en aktiv uppmaning till exempel via mail.

-Banker mailar aldrig sina kunder och ber om lösenord, det händer aldrig.

Förutom tipset att ha flera tillräckligt komplicerade lösenord har Anne-Marie Eklund Löwinder flera andra handfasta råd:

1. Uppdatera ditt operativsystem

Oavsett om du använder Windows eller OSX så får du automatiskt en uppmaning om att uppdatera. Se också till att uppdatera ditt antivirusskydd.

2. Använd en modern webbläsare

Se till att ha den senaste versionen av din webbläsare installerad.

3. Stäng av funktioner som du inte behöver

Framförallt gäller det javascript och flash och Active X. Till exempel kan man ställa in så att man blir varnad om att en sida vill använda javascript.  Skadlig kod kommer ofta genom att man har varit inne på webbsidor som har annonser. Även om du litar på webbsidan så kan den innehålla annonser med skadlig kod.

4. Se till att ha ett extra säkert lösenord för din e-post

Det är genom e-posten som du skaffar dig nya lösenord till andra tjänster och därför är det extra viktigt att lösenordet till e-postkontot är säkert.

Använd långa lösenord med både små och stora bokstäver, siffror och mellanslag.

Ha gärna en hel fras istället för bara ett ord. Till exempel: ”Jag har haft fyra katter, en hette Nisse”

 Byt inte ut bokstäver mot siffror genom att till exempel skriva 5verig3.

-De som konstruerar ”lösenordsknäckare” har lärt sig att många gör så, så det är inte säkert, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

5. Ha flera olika e-postkonton

Använd ett som ”skräpkonto” som du kan lämna ut mer lättvindigt och ett annat som du håller lite för dig själv.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.