Calmfors till förnyad attack mot Borg

Uppdaterad
Publicerad

Ordföranden i regeringens eget finanspolitiska råd, ekonomiprofessor Lars Calmfors, går nu till förnyat angrepp mot regeringens ekonomiska politik.

Kombinationen av stora skattesänkningar och omfattande utgiftsreformer under de kommande åren riskerar att försvaga de svenska statsfinanserna, säger han.

Lars Calmfors varnar också för att minoritetsregeringar och koalitionsregeringar på sikt har svårt att klara budgetdisciplinen.

Det var vid riksdagens finansutskott årliga öppna utfrågning om finanspolitiken som professor Lars Calmfors lyfte fram det han menar vara svagheterna i den ekonomiska politiken.

Stora skattesänkningar

Bakgrunden till Lars Calmfors kritik är att den borgerliga regeringen redan har aviserat stora skattesänkningar nästa år, bland annat sänkt inkomstskatt, höjd brytpunkt för statlig skatt och halverad restaurangmoms.

Utöver detta har regeringen talat om behovet av extra insatser för utsatta grupper, nya satsningar på skolan och fortsatta investeringar i infrastrukturen. Det är summan av allt detta som oroar Lars Calmfors.

-Skulle man utnyttja hela den marginal som finns för ökade utgifter och om man dessutom räknar med de skattesänkningar som aviserats då pratar man om 90-100 miljarder kronor och det är kanske 50 miljarder kronor för mycket, säger Lars Calmfors som menar att det innebär stora budgetförsvagningar inför nästa lågkonjunktur.

-Det kan leda till att vi inte går in i nästa lågkonjunktur med så goda offentliga finanser som är önskvärt. Det kan också leda till att man skjutsar på en redan snabb konjunkturuppgång så att den blir alltför hastig. Då kan det bli väldigt höga räntor.

”Blir invaggad i säkerhet”

Finansminister Anders Borg åtnjuter idag stort förtroende bland väljarna efter regeringens agerande under finanskrisen. Men att hålla statsfinanserna i schack under en kris behöver inte innebära att en regering också lyckas behålla greppet om ekonomin i en konjunkturuppgång.

-I Storbritannien var Gordon Brown (f d finansminister och premiärminister, Labour) mycket framgångsrik med att få ordning på de offentliga finanserna. Sedan blev man invaggad i säkerhet, släppte på budgetdisciplinen och till slut gick det väldigt illa, säger Lars Calmfors.

Storbritannien genomlider i dag en allvarlig ekonomisk kris med stora budgetunderskott och omfattande nedskärningar.

Risk med koalitionsregering

Den borgerliga regeringen i Sverige är inte bara en koalitionsregering utan också en minoritetsregering. Också det innebär risker.

-Det finns alltid en risk med koalitionsregeringar och minoritetsregeringar att de har svårt att i det långa loppet upprätthålla budgetdisciplinen, menar Lars Calmfors.

Men finansminister Anders Borg försöker tona ner kritiken och säger att regeringen under de kommande åren kommer att vara både försiktig och återhållsam:

-Vi räknar framöver med väldigt stora överskott och vi kommer förstås att agera mycket försiktigt. Vi ska ha betydande marginaler inför nästa lågkonjunktur, säger han till Rapport.

Det första testet utsätts regeringen för redan efter sommaren när förhandlingarna inför höstens budgetproposition sätter igång.

Mats Knutson

mats.knutson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.