Cancerframkallande ämnen på förskolor

Uppdaterad
Publicerad

Barn utsätts för giftiga kemikalier på landets förskolor. Det visar en undersökning som Naturskyddsföreningen har gjort. På flera förskolor hittades slipers – som är förbjudna att ha på lekplatser.

Naturskyddsföreningen har i en enkätundersökning inventerat miljön i 129 förskolor i 41 kommuner. Genom att fråga förskolorna vad barnen leker med, vad de äter med och vad de sover på har Naturskyddsföreningen undersökt förekomsten av giftiga kemikalier, som flamskyddsmedel och hormonstörande ämnen.

Slipers med kreosot på lekplatser

På 3,5 procent av förskolornas gårdar hittades slipers, balkar från järnvägen, som innehåller det cancerframkallande ämnet kreosot. Det är förbjudet att ha slipers på lekplatser.

– När vi såg detta ringde vi direkt upp förskolorna och sa till dem att ni måste ta bort slipers från gårdarna, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, till SVT.

64 procent av förskolorna använde också gamla däck på gårdarna som leksaker. Enligt Naturskyddsföreningen är däck olämpliga att leka med, då de bland annat innehåller ftalater, metaller och fenoler.

Pyssellåda med lågenergilampor

53 procent av alla förskolor i studien hade leksaker som inte är tillverkade för att vara leksaker. 61, 2 procent av förskolorna uppgav att barnen lekte med gammal elektronik, till exempel tangentbord, hårtorkar och mobiltelefoner.

Enligt Naturskyddsföreningen kan gammal elektronik innehålla bromerade flamskyddsmedel. En förskola uppgav att en pyssellåda innehöll gamla glödlampor och lågenergilampor.

En annan uppgav att det stod kinolingult i pysselskåpet med en text på förpackningen att det kan påverka barns beteende. En tredje uppgav att leksakerna på förskolan var 20 till 25 år gamla.

– Medvetenheten om miljögifter i barns närhet är låg, säger Mikael Karlsson.

Går för långsamt

I förra veckan presenterade regeringen en proposition där man satsar 200 miljoner kronor de kommande åren för att begränsa kemikalier i vardagen. Man ska inom tillsätta en utredning för att se ver hur man kan skapa en kemikalieskatt.

Miljöpartiet anser dock att regeringen inte gjort tillräckligt, eftersom regeringen redan 2010 gav Kemikalieinspektionen i uppdrag att ta fram och genomföra en nationell handlingsplan för en giftfri vardag.

– En del av de här ämnena har varit kända på politisk nivå länge. Det har gått för långsamt. Det är bra att man tagit fram en handlingsplan men nu måste man agera också, säger Åsa Romson (MP) till SVT Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.