Caremaanställda uppmanas spara på maten – och släcka bränder själva

Uppdaterad
Publicerad

Carema Care uppmanar anställda att tävla om hur mycket de kan spara in på äldres mat, inkontinenshjälpmedel och förbrukningsartiklar.

Företaget har även använt ett spel som det hävdar ska ”få i gång diskussioner”. Det så kallade Caremaspelet består i huvudsak av 16 stycken ”inställningskort” med olika påståenden. Där står bland annat ”Den bästa förbättringsidén är den där jag kan spara timmar och minuter”, skriver Dagens Nyheter.

En före detta Caremaanställd uppger för tidningen att det gick ut på att chefen skulle se hur den anställda svarade. Svaren protokollfördes av verksamhetschefen eller gruppchefen.

Carema förklarar i DN att spelet är ”ett verktyg för att få i gång diskussioner på arbetsplatserna” med en del ”lite dramatiskt formulerade” frågor samt att inget protokollförs i ”formell mening”. Förslag till lösningar hamnar dock i en ”förbättringslogg”.

Caremaanställda vittnar däremot om att spelandet leder till ”indoktrinering och rädsla”.

I personalpärmen på ett Caremadrivet korttidsboende i Järfälla heter det också:

”Som en liten tävling varje månad – se vilken avdelning som legat på minst kostnad. Kanske ge varann tips och förslag samtidigt”.

-Allt handlar bara om att spara, spara, spara, säger en anställd på boendet.

Mindre mat till de boende

Till exempel beställer alltid personalen färre portioner än boende. Blir någon hungrig får den nöja sig med ett kex eller en smörgås, eller så delar personalen upp portionerna mellan de boende.

Det finns regler för inkontineshjälpmedel och städmaterial, nyckeltalet får aldrig överskridas. Behövs fler blöjor får personalen improvisera och vika ihop underlägg som blöja.

Personalen uppmanas sluta använda medicinkoppar av besparingsskäl och vinylhandskar är något Carema helst ser att de inte använder, istället skall plasthandskar användas som kostar några kronor mer.

Personalen har under det senaste året fått utökade arbetsuppgifter. Under den senaste tiden har de utövar skött sitt eget jobb, städat, tvättat och agerat vaktmästare.

TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.