SVT/TT Foto: Martin Ådahl

Centerpartiet: Fler ska kunna få YA-jobb

Uppdaterad
Publicerad

– Detta är en varningssignal för oss alla.

Det säger Centerpartiets chefekonom Martin Ådahl efter SVT:s avslöjande om katastrofsiffrorna för regeringens satsning på Yrkesintroduktionsanställningar, så kallade YA-jobb.

Regeringen trodde på 30.000 nya jobb – hittills har det blivit 87.

YA-jobben ska underlätta för unga att komma in på arbetsmarknaden, och det är ett samarbetsprojekt mellan fack, arbetsgivare och regeringen. När systemet presenterades i januari i år var arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson optimistisk och talade om 30.000 jobb per år när systemet var utbyggt. I går avslöjade SVT att det hittills bara gett 87 jobb.

I går var LO-ordföranden självkritisk, och menade att alla parter borde skämmas. Martin Ådahl erkänner att även regeringen misslyckats.

Val 2014

– Det går för långsamt. Jag tror alla inser att vi behöver göra mer, säger han till SVT.

Kollektivavtal ska inte krävas

Centerpartiet vill nu att fler personer skall kunna komma ifråga för stödet. Dels äldre arbetslösa, särskilt långtidsarbetslösa, som kan behöva utbildning för att hitta en ny yrkesbana. Dels nyanlända invandrare som kan behöva språkutbildning på arbetstid.

Partiet tycker också att småföretag som saknar kollektivavtal skall kunna använda detta stöd. Den möjligheten saknas i dag.

– Det finns 150.000 sådana företag i dag. De måste vi hitta ett sätt att få med. De är ofta småföretag som kan skapa många jobb för unga, säger Martin Ådahl till SVT.

Får rejäl subvention

YA- jobb innebär att en arbetsgivare får en rejäl subvention av staten om man anställer en arbetslös person mellan sex och tolv månader. I gengäld ska man erbjuda handledd utbildning 15-25 procent av arbetstiden. Den anställde får 75 procent av ingångslönen.

I dag omfattar stödet bara ungdomar mellan 15 och 24 år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet