Forskare: ”Kunskapen om BDD är dålig”

Uppdaterad
Publicerad

Två procent av svenskarna beräknas lida av någon form av sjuklig syn på sitt eget utseende. Forskaren Jesper Enander svarade på frågor om Body dysmorphic disorder som räknas som ett tvångssyndrom i likhet med anorexia.

Social fobi/GAD/BDD?: Kan social fobi och GAD hänga ihop med BDD? Jag har nämligen sedan jag var 14-15 varit väldigt besatt av mitt utseende till och från. Gått och dagdrömt om att få vara med om en olycka så att jag kan få operera om hela mitt ansikte utav en ”legitim” anledning. Tagit mängder med kort varje dag på mig själv för att kolla med folk om jag verkligen ser ut så. Jag har nämligen fått diagnosen social fobi och GAD innan, och det är därför jag undrar om det är vanligt att de hänger ihop? Eller är det bara så att olika ångestsyndrom lätt föder nya ångesttankar? Och är det KBT som är den bästa behandlingen för BDD? 

Jesper Enander: KBT är den psykologiska behandling som har bevisad effekt vid BDD. Det är vanligt att man också har social fobi samtidigt som BDD. BDD är tyvärr inte så välkänt som det borde vara, om du känner att din problem framför allt kretsar kring utseendet så skulle jag ta kontakt med psykiatrin där du bor för att få det utrett.

Sara: Hur kan man klassa detta som en sjukdom när det bara rör sig om negativa tankar? Ska alla sorters negativa tankar klassas som olika sorters sjukdomar nu?

Jesper Enander: Att vara orolig för sitt utseende är helt normalt. BDD är något helt annorlunda. Man är fixerad vid upplevda defekter i utseendet som någon annan inte kan se. Dvs man ser saker i spegeln som inte egentligen finns där. Att vi kallar det en sjukdom är för att man får stark ångest och att det också går ut över ens vardag, tex att kunna umgås med vänner eller att kunna fungera på arbetet.

Sandra: Var går gränsen för att ha den här sjukdomen? Jag mår ofta dåligt för att jag är ful och tjock. Jag vill inte visa mig naken för kompisar. Men jag vill inte vara sjuk. Men jag skäms så hemskt för omklädningsrummet på gymmet och sånt. Badstranden är ångest.

Jesper Enander: För att få diagnosen BDD så behöver man dels vara starkt upptagen av defekter i utseendet. Man har ofta ett signifikant lidande och det leder till att ens vardag inte fungerar som den ska, tex ens sociala liv eller yrkesliv. 

Anna: Kan även barn lida av BDD?

Jesper Enander: Barn kan också lida av BDD. Det är vanligast att BDD börjar i tonåren. Om du bor i Stockholm så finns det en nystartat mottagningen som är specialiserad på BDD för barn som heter BUP FUNK. Det går också att komma dit även om man inte bor i Stockholm. 

anonym kille: Hur vet man ifall man har BDD eller bara är ful och medveten om det? Förstår om frågan låter konstig, men varje gång jag tänker att jag kanske har BDD så känner jag att nej, jag är bara ful på riktigt och försöker hitta tänka BDD som en ursäkt..

Jesper Enander: BDD handar om att ens kroppsuppfattning inte riktigt stämmer. Ungefär som vid anorexia. Om du tex har fått höra från många andra att du ser helt ok ut så kanske det kan vara så att den bild du ser av dig själv i spegeln inte är samma sak som andra ser. Vanliga tankar vid BDD är att man ska bli negativt bedömd av andra pga hur man ser ut samt att tankarna kring utseendet ger en ångest. 

Lydia: Handlar inte BDD om dålig självkänsla och dåligt självförtroende i grunden? Liknar det inte anorexia? Inflation i sjukdomsdiagnoser som egentligen är ett djupt jobb med sitt inre och lära tycka om sig själv?

Jesper Enander: BDD liknar anorexia på det sätt att det man ser i spegeln inte är det som andra ser. Dvs en person med anorexia ser sig själv som tjock fast man är jättesmal och en person med BDD ser defekter i utseendet som inte finns där. Jag skulle snarare säga att man kan få dålig självskänla och självförtroende pga att man har BDD, inte tvärt om.

Trollet: Kan man få hjälpen med KBT på nätet? Jag vägrar sitta framför nån okänd som glor mig i ansiktet. Jag vill itne gå ut.

Jesper Enander: KBT på nätet har vi utvärderat i två studier. För tillfället så är inga fler studier planerade, men tanken är att behandlingen som fungerar bra ska göras tillgänglig på lite längre sikt inom i den vanliga vården. Om du lider av det här så rekommenderar jag dig ändå att våga söka hjälp. Det finns väldigt mycket att vinna på att överkomma BDD! 

Linnea: Jag jobbar i skolan (gymnasiet)och träffar i mitt jobb en tjej med BDD. Det är komplicerat. Hon har bl a pratat om att ta livet av sig. Hur bemöter jag henne bäst? Jag är ju skolpersonal, inte vårdpersonal... 

Jesper Enander: Jag skulle involvera skolhälsan i detta samt höra med henne om hon har kontakt med vården. Det finns bra hjälp att få! 

Tom: Hur stor ”bov” är alla tidningslöp om skönhet och bantning när det gäller BDD?

Jesper Enander: Media kan bidra med en del till att vi fokuserar väldigt mycket på utseendet, men det i sig förklarar inte varför vissa personer får BDD. Andra saker som ärftlighet är också en faktor för om man utvecklar BDD eller inte. 

E: Hej! Hur kan jag få bekräftat att/om jag har den här diagnosen? Jag känner mig ofta ful, tjock och mår riktigt dåligt över detta. Tror och tänker oftast att de jag känner som säger att jag är fin säger det för att vara snäll å inte för att de menar det. 

Jesper Enander: Ett bra första steg är att prata med sin husläkare. Det går också att kontakta öppenvårdspsykiatrin där du bor. 

Fia: Hur mycket ska man ”pressa” en anhörig med BDD? Är det ok att den sjuke känner viss ångest över något man ska göra tillsammans...eller ska man säga att ”men då struntar vi i det” och blir hemma i stället. 

Jesper Enander: Det är vanligt att man som anhörig blir indragen i BDD och börjar göra anpassningar. Generellt så är mitt tips att man inte börjar förändra sin vardag efter BDD, har man bestämt att göra något så är det bättre att man faktiskt gör det. Att stanna hemma och börja undvika saker leder ofta till att sjukdomen förvärras. 

AnnSofi: Hej! Oj, vilken tur att vi satt här just nu vid tv‘n. Jag känner precis igen mig. Har kämpat med mig själv, min kropp och mitt utseende under många år och kände precis igen mig i tjejen i ”Rapport”. Om jag skulle vilja ha kontakt med någon kunnig inom detta område så undrar jag vart du tycker att jag kan vända mig. Har känt att sjukvården inte alltid tagit mig riktigt på allvar.

Jesper Enander: I stockholm så är det Ångestenheten i Solna och Mottagningen för tvångssyndrom i Huddinge (Karolinska sjukhuset) som är bra på just BDD. Om man är ungdom så är BUP FUNK i Stockholm bra. Utanför Stockholm så känner jag tyvärr inte till någon enhet som är specialiserade på just BDD.

mor: Vad görs för att sprida kunskap inom psykiatrin när det gäller BDD? Vi har varit med om helt horribla upplevelser när det gäller min son. Bland annat sa en psykiatriker till honom att han” visst ser bra ut,kanske lite sned men alla är ju osymmetriska” Utifrån det besöket så blev detta en jättestor grej och han tyckte att han fick bekräftelse på att han är sned i ansiktet. Om man bara läser på lite så förstår man att man inte kan säga en sådan här sak till någon som lider av BDD och jag var helt chockad över detta uttalande 

Jesper Enander: Jag håller absolut med dig om att kunskapen om BDD är dålig, även i sjukvården. En del av det jag gör inom mitt doktorandprojekt är att sprida kunskap om BDD. Min förhoppning är att fler personer blir intresserade av BDD med tiden. 

Nike: Hej Jesper.. Jag såg precis inslaget på SVT o tänkte direkt på min flickvän, jag kunde relatera o själv ställa mig frågan så kanske har du ett bra svar, hon ser väldigt bra ut men endå menar att hon ser saker som andra inte gör tex hur äcklig o ful hon är,jag är rädd för det även hindrar henne för saker i sin vardag. Hur kan man på bästa sätt få en person med dem symtomen på ”rätt bana” igen för hon ska förstå att hon är perfekt precis som hon är? 

Jesper Enander: Det är vanligt att oroa sig för sitt utseende till och från. Men om det börjar gå ut över vardagen och det medför ångest så kanske det är mer än bara ”vanlig oro”. Generella tips är att förmedla att personen i ens vardag verkar må dåligt över utseendet och att det har en negativ påverkan på ens liv. Om det är så att man lider mycket så rekommenderar jag att man söker professionell hjälp. Att själv berätta att personen ser bra ut hjälper tyvärr sällan.

Anoreximamma: Finns det en koppling mellan anorexi och bdd, kan bdd trigga anorexi? Hur ser terapin ut i så fall, riktas det mot anorexi eller bdd?

Jesper Enander: Det finns absolut en koppling mellan anorexi och BDD. Båda handlar om att man har en förvrängd bild av sig själv och inte uppfattar sitt eget utseende på samma sätt som andra gör. Behandlingarna för BDD och anorexia är lite liknande, men det finns också skillnader. Anorexia och BDD skulle behandlas var för sig. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.