Chatt om våld mot män i nära relationer

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Sörebo, ordförande för mansjouren i Stockholms län, chattade med tittarna om våld mot män i nära relationer

Moderator: Välkomna till kvällens chatt. Fredrik Sörebo är nu på plats och börjar svara på era frågor

T: Hur säkra är de här siffrorna? Är de överdrivna? Eller finns det tvärtom mörkertal? 

Fredrik Sörebo: Jag vet inte hur säkra siffrorna är. Siffror är ju inte vår sak egentligen så vill man veta mer om statistiken så är det bäst att höra av sig till BRÅ...de är proffs på den biten. Men mörkertal verkar det ju def. finnas.

Micke: Vad räknas som misshandel? Drag i hår?, slag? Eller vad?? 

Fredrik Sörebo: Oj...svår fråga. All oönskad fysisk beröring, mer eller mindre...men...ja, och hur mottagaren uppfattar det.

Lars: Är kvinnor som slår män brottsbelastade även i övrigt? 

Fredrik Sörebo: Jag är tyvärr dålig på statistiken men jag tror inte du hittar så starka kopplingar däremellan.

Lars, 42 år: Hej Fredrik. Min förra flickvän slog mig vid några tillfällen. (Slagen var som tur var rätt lindriga och jag lämnade henne ett tag senare av många orsaker.) När jag berättar för folk att hon slog mig tror de inte på mig eftersom ”tjejer slår ju inte killar” eller ”du borde ju kunnat försvara dig”, trots att de känner henne och alltså borde förstå att hon ju är 30 kg tyngre och mycket starkare än jag. De flesta ställer sig automatiskt på hennes sida och är nu arga på mig för att jag ”falskt anklagar henne för att ha slagit mig”. Så mina frågor är: 1: Har du hört av andra män att de också varit rädda för att polisanmäla av rädsla för motanklagelser och att de då förväntar sig att samhället automatiskt ställer sig på kvinnans sida? Alltså att mannen (offret) då istället riskerar straff för påstådd misshandel av kvinnan. 2: Har du hört av andra män att de inte vågat försvara sig (slå tillbaka) av rädsla att tjejen då hade kunnat uppvisa blåmärken/skador och då riskerar ju mannen att fällas även om han också har skador? 

Fredrik Sörebo: 1. Ja, många män anmäler aldrig misshandel...precis som många kvinnor ej heller gör det.

Och ett problem är, vad jag har hört av män som kommit till oss, är att man ofta hamnar i en situation där båda anmäler varandra och sen är det till slut ord mot ord och inte så mkt händer.

Fredrik Sörebo: fortsättning på Lars fråga:

2. Ja, jag har hört om kvinnor som vet om att utnyttja situationer med blåmärken på olika sätt. Att ex. ge sig själv blåmärken för att visa upp för polis etc. 

Ej slagen: Vad ger ni för råd tilld en som blir utsatt? Lämna direkt? är det någon skillnad män/kvinnor 

Fredrik Sörebo: Jag tror faktiskt inte det skiljer sig så mkt mellan män/kvinnor. Det ÄR svårt att lämna, hur märkligt man än kan tycka det är som utomstående. Och just dessa relationer kan ha väldigt höga toppar efter våldet vilket ger högre kickar...så det blir tydligen en spiral av det där det är svårt att lämna.

T: Du antydde i ett svar att det kan vara så att båda parter anmäler varandra. Är det din uppfattning att ömsesidig misshandel är vanlig i fall där (även) kvinnal slår? 

Fredrik Sörebo: Njae...mitt underlag är så litet så det är ju svårt med slutsatser...

Kerstin: Hur många män av dessa 20% blir misshandlade av en annan man, dvs. våld i samkönade relationer? 

Fredrik Sörebo: Oj...måste hänvisa till BRÅ för sånt. Vår roll på jouren är att ta han om de som ringer eller besöker oss. Vi är tyvärr kassa på statistiken.

Oskar: Är våldet koncentrerat till vissa åldersgrupper ? 

Fredrik Sörebo: Vet ej...men våld brukar trappa av med stigande ålder.

Ronald: I många andra länder har man vid undersökningar om våld i nära relationer sett att kvinnor slår män lika ofta som som vice versa. Att hänvisa till dessa studier och även resultatet resulterar ofta i förvåning och misstro. Varför är sådan sanning så provocerande i Sverige? 

Fredrik Sörebo: Om sanningen går emot gängse uppfattningar så blir det ju krångligt...jmf jorden är rund...de hade det inte så lätt i början med det budskapet

Oskar: Vilka åldrar är männen som blir slagna ? 

Fredrik Sörebo: Jag har inte sett ngn skillnad...men som jag skrev förut så verkar våldet avta med stigande ålder.

mor/farmor: har en son som blivit slagen av sin sons mor men hon lyckas alltid vända allt mot honom. Nu mår sonen inge bra ..harbörjat bajsa på sej 7 år gammal och soc var inne på attev flytta sonen till pappan..men åter igen harhon lyckats får dom tro motsatsen...att han slagit henne...nu säger min son att han ger upp...han har ingen chans som man 

Fredrik Sörebo: Det kan vara svårt att nå fram. Mitt råd är att kontakta ex. en jour för att få nån att prata med, som tror på honom för att bygga upp lite förtroende igen. Såna situationer kan driva en långt ner om det pågår under längre tid.

André: Vad brukar män berätta om när de ringer? 

Fredrik Sörebo: Det mesta har att göra med olika grader och varianter på relationsproblem, vårdandsproblem. Men även män som slår eller själva blir slagna. Porrmissbruk. och en del till som jag inte kommer på i all hast

Lena: Är det mycket skamkänslor hos de män som till slut söker hjälp hos er? 

Fredrik Sörebo: Det händer...svårt att dra alla över en kam.

Man: Vad svarar du dem som säger att det här inte är något problem, jämfört med det verkliga problemet att män slår kvinnor? 

Fredrik Sörebo: Varje person som blir slagen är ett problem coh vi drar vårt strå till stacken för att hjälpa. Sen är det ju så att fler kvinnor def. råkar värre ut...men det innebär ju inte, som sas i rep, att man ska strunta i vissa

Oskar: Har du någon personlig erfarenhet av våld i relationer ? 

Fredrik Sörebo: Ja.

Bengt 43: ”Ja, jag har hört om kvinnor som vet om att utnyttja situationer med blåmärken på olika sätt. Att ex. ge sig själv blåmärken för att visa upp för polis etc. ” Hört ja, men det är väldigt farligt att komma med den typen av påståenden, anekdotisk bevisföring är föga trovärdig. Vi vet redan att människor ljuger etc för att få fördelar. 

Fredrik Sörebo: Absolut så. För vår del, Mansjouren, så är vi inte egentligen så statistikinriktade...vi är som sagt inriktade på att hjälpa och stötta de som hör av sig till oss; män, kvinnor och även par.

Jag: Enl. media så brukar kvinnor som har lämnat ett förhållande där våld har förekommit oftast dra sig till män som är våldsbenägena även i nästa förhållande. Gäller samma teorier för män som lämnar ett förhålande där våld förekommit? 

Fredrik Sörebo: Ingen aning faktiskt. Och säkert väldigt svårt att få reda på. Men jag får återigen hänvisa till BRÅ för sådana siffror.

Jourkvinna: Bra det finns en mansjour. Uppskattning från en Kvinnojourskvinna 

Fredrik Sörebo: Och bra att det finns kvinnojourer...fast bäst vore kanske människojourer :)

Vovven: Vad är psykisk misshandel? Att ständigt bli utskälld t ex ? 

Fredrik Sörebo: Oj, svårt att svara på i all hast. Men...det avgör nog mottagaren (eller hur man nu ska uttrycka det). Fast det kan vara väldigt svårt att avgöra iom att man ofta sugs in i sådana situationer i mindre steg...för att till slut ha hamnat i en mkt mer utsatt position.

Anders: Hur är det med den ekonomiska frågan vad gäller stöd och forskning om relationsvåldet mot män och hur har det utvecklats i takt med att frågan lyfts och uppmärksammats? 

Fredrik Sörebo: Jag vet inte den har lyfts så mkt iofs...men vi på Mansjouren har inte märkt av så väldigt mycket mer att göra senaste åren. Fast vi kanske är för dåliga på att tagga upp vår hemsida...

marie: har själv blivit utsatt inte så mycket fysiskt utan mer psykiskt o jag anser nog att det är den psykiska misshandeln sätter mycket värre spår än vad många tror. det är en fruktansvärd terror .ovasett vem som blir uttsatt. men jag upplever det som att berörda myndigheter inte tar detta på allvar. vad anser du? 

Fredrik Sörebo: Jo, jag tror absolut att psykterror ger värre och mer långtgående konsekvenser i många fall...men man får inte glömma att det finns många psykiska aspekter i det fysiska våldet oxå. Komplext är det. Men jag har ju sett hur personer mår som har blivit anklagade för att misshandla sina barn när soc och polis drar igång hela maskineriet. Det får enorma konsekvenser.

Magnus: Utan några som helst personliga erfarenheter i denna dystra verklighet är det ändå väldigt upplyftande lyfta fram att det finns både änglar och djävlar i alla grupper. När det blandas in vårdnadstvister kan det bli så frustrerande – att vara misstänkliggjord bara för att man är man. Att inte våga anmäla för att det kan bli en motanmälan och då befarar man att man ska bli orättvist bedömd. Osv. 

Fredrik Sörebo: Visst är det så...statistik är ju generaliseringar på något sätt. Och vi på Mansjouren, precis som kvinnojourer, får ju oxå en på många sätt snedvriden bild av verkligheten.

I: Bra att det finns människor med erfarenhet som känner sig kallade att hjälpa vidare. SÅ viktigt ämne! INGEN ska behöva skämmas över att ha blivit misshandlad! 

Fredrik Sörebo: Absolut så. Men det verkar som att vara den som blir misshandlad skapar väldigt starka psykiska skador.

Moderator: Vi börjar nu närma oss slutet av chatten, men några frågor till hinner Fredrik med att svara på.

L.B: Har i 10-12 års tid blivit misshandlad fysiskt o psykiskt, det har hänt att jag inte har kunnat visa mig på två veckor, har flytt men flyttat hem efter att hon lovat att alldrig bruka våld på mig, hur går man vidare , man vill inte prata med nära och kära om detta, men alla vet. 

Fredrik Sörebo: Om du bor i Stockholmsområdet kan du ju börja med att försöka ta kontakt med oss. Vi har ju några samtalsgrupper dit du är välkommen där man kan snacka med andra män. och det är inget gruppkramstvång, eller velurbyxor...bara vanliga killar/män som behöver snacka om saker i livet som är krångliga

Maja: En tjej som heter Linda Dackemo på Luleå univeritet (filosofie kandidatexamen i psykologi) har skrivit en väldigt bra uppsats i ämnet. Läs och begrunda! 

Fredrik Sörebo: Tack för tipset. Ska kollas upp!

Kyllan: Kan man påstå att någon som misshandlar sin partner är normal? 

Fredrik Sörebo: Intressant frågeställning...kanske inte...men förhoppningsvis går det att få personen normal

Vovven: Jag tror att män minst lika ofta blir utsatta för psykiskt våld som kvinnor. Särskilt om de har alkohol- eller andra drogproblem. Eller om de i kvinnans tycke inte är lika ”duktiga” som a mera män. Toffelhjältar ju ett känt begrepp, men döljer nog ofta djupa tragedier. Eller vad tror du? 

Fredrik Sörebo: Hur vanligt det är vet jag inte, men jag vet ju att det i alla fall förekommer. Och det är ju synd om alla som är i såna situationer, kvinna eller man.

Vovven: Tacksam för att ni tagit upp detta det behövs. Jag har ingen att prata med. 

Fredrik Sörebo: Du är välkommer att höra av dig till oss...antingen på telefon eller vår mail. Tyvärr är vi inte alltid bemannade så det kan dröja nån dag innan vi hör av oss.

Moderator: Därmed avslutar vi chatten för i kväll. Tack till alla som deltog, och tack till Fredrik som ställde upp och svarade!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.