Chefskåren allt äldre: ”Bekymmersamt”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder chefsbrist i Sverige, enligt chefsorganisationen Ledarna. 48 chefer kommer att gå i pension varje arbetsdag de kommande 10 åren. Samtidigt sitter allt färre unga på chefspositioner. Och det är oroväckande menar Annika Elias, ordförande för Ledarna.

– Det visar att vi inte ser kompetens till ledarskap och förmåga att arbeta som chef hos yngre.

Ledarna beräknar att 126.000 chefer pensioneras de kommande tio åren. Samtidigt är knappt var tionde chef under 35 år. 

– Jag tror att det handlar om att prata internt på företagen om man vill ändra den här utveckligen utveckligen. Att titta lite mer fördomsfritt kring vad som gör en bra chef, säger Annika Elias.

”Krävs modiga företagsledare”

Thomas Hansen är en av cheferna bakom siffrorna. Han är 31 år och personalchef på en kommunikationsbyrå i Stockholm. Han förvånas inte över det faktum att unga chefer minskar.

– Jag tror att det framför allt handlar om att det inte är samma status i dag att vara chef, och att unga drivs av andra saker.

Men är det då ett problem?

– Definitivt. Vi behöver ha fler unga som får ta ansvar och får det förtroendet, då krävs det modiga företagsledare eller organisationer som ser värdet i att lyfta fram unga mycket mycket tidigare. Vi måste också lyfta fram inspirationskällor, andra yngre ledare.

Thomas Hansen menar att just kombinationen mellan unga och äldre chefer är viktig.

– Du får erfarenhet med ålder, och det är klart att en ung inte kan matcha det. Men den unga kan komma med energi och de andra perspektiven. Utbytet är viktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.