Claes Borgström Foto: Scanpix

Claes Borgström lämnar S – går till V

Uppdaterad
Publicerad

Advokaten och tidigare jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström lämnar Socialdemokraterna och går till Vänsterpartiet för att arbeta med jämställdhetsfrågor.

Avhoppet avslöjas av tidningen Aftonbladet i dag.

Claes Borgström säger till SVT Nyheter att han alltid befunnit sig i gränslandet mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet och att det därför inte handlar om något åsiktsbyte för hans del, utan om att politiken förändrats.

– Jag känner mig inte hemmastadd i den högervridning som skett generellt inom socialdemokratin. De närmar sig mitten och har en del liknande åsikter som Alliansen när det gäller till exempel skattepolitiken och vinster i vården.

– När jag 2008 blev tillfrågad av Mona Sahlin om att bli jämställdhetspolitisk talesperson kändes det väldigt engagerande, men nu driver ingen frågan ordentligt i partiet, och mitt engagemang är inte heller efterfrågat, så därför är Vänsterpartiet ett naturligt val. Ingången till mitt engagemang där blir jämställdhetspolitiken, men jag sympatiserar med Vänsterpartiets politik även i övrigt.

”Inte opportunt”

Claes Borgström vet inte varför ingen inom socialdemokratin tagit upp jämställdhetstråden efter Mona Sahlin, han kan bara konstatera att det är så:

– Man tycker kanske inte att det är opportunt att driva frågan. När jag var jämställdhetspolitisk talesperson och ville driva igenom delad föräldraförsäkring, så gick det inte av praktiska skäl på grund av partiets rädsla att förlora väljare.

– Jämställhetsfrågan är viktig för att den påverkar alla politikområden, som vården, skolan och miljön. Under de sju år jag var jämställdhetsombudsman såg jag som min främsta uppgift att få in jämställdhetsfrågan inom alla dåvarande ministrars områden.

Blev kontaktad av V:s partisekreterare

Claes Borgström hade redan för avsikt att lämna socialdemokratin när han blev kontaktad av Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler. Därefter har han träffat både partiledaren Jonas Sjöstedt och partiets talesperson i jämställdhetsfrågor Rossana Dinamarca, för att planera hans deltagande inför framtiden

– Jag vet inte i vilken form jag kommer att delta, men jag ser fram emot att få driva de här frågorna igen, avslutar Claes Borgström, innan han springer ner på gatan utanför sin bostad till väntande pressfotografer.

Borgström blir affischnamn i Vänsterpartiets jämställdhetskampanj ”Den nya feministiska vågen” som inleds på torsdag, uppger Aftonbladet.

S-ledaren Stefan Löfven avböjer att kommentera avhoppet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.