Foto: TT

Dags att åter hitta till träningen

Uppdaterad
Publicerad

Du kanske har unnat dig lite extra festlig mat och dryck i sommar? Nu börjar folk söka sig tillbaka till sina vanliga träningsrutiner igen efter semestrarna.

– Vi märker på våra träningsgrupper att det direkt kommer mer folk än det har gjort under sommaren. Nu kommer alla tillbaka, säger löparexperten Anders Szalkai.

Glass, läsk, jordgubbstårtor, fet grillmat och alkohol – och kanske mer oregelbundna tider. Sommarsemestern bär med sig många lockelser, och inte alla är nyttiga.

Szalkai talar om att många kanske också tappar sin regelbundna träningsrytm under semestern. Det gör kroppen mer utsatt för skaderisk i leder, ligament och muskler om löparen samtidigt tror de är kvar i gammal god kanonform.

Gradvis upptrappning

Medicinen är en gradvis upptrappad träningsdos, säger Szalkai:

– Man bör vänja in kroppen i träningsbelastning innan man egentligen börjar med tuffare träning.

Även Peter Wigert, generalsekreterare på Friskis & Svettis, säger att alla lokalföreningar nu märker ökad tillströmning.

Samtidigt visar en enkät från Friskis & Svettis att de som säger att de tränar oftare på sommaren är fler än de som tränar mer sällan – och särskilt tränas det mer utomhus.

– Man kanske längtar tillbaka lite till inneträningen så fort vädret blir lite, lite sämre, säger Wigert.

Fakta: Sommarträning

 * I en enkät Yougov gjorde åt Friskis & Svettis i våras, med 1 018 representativt utvalda 18-74-åriga män och kvinnor, svarade 35 procent att de brukar träna oftare under sommaren, 29 procent lika ofta och 16 procent mer sällan.

 * 43 procent uppgav att de ska löpträna i vår och sommar, 38 procent att de ska styrketräna, 37 procent att de ska cykla, 17 procent vardera för simning och stavgång, 15 procent ska gruppträna inomhus och 10 procent ska ägna sig åt yoga. (TT)

Källa: Friskis & Svettis

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.