Dåliga IT-system hot mot patientsäkerheten

Uppdaterad
Publicerad

De ineffektiva datasystemen inom vården kostar flera miljarder, det larmar både fackförbund och vårdpersonal om. Istället för att vårda patienter så används mycket tid till att logga in och ut ur olika datasystem. 

När Karin Båtelson som är ordförande i Läkarförbundets it-råd ska logga in i systemen för att arbeta uppstår ofta problem.

Hon anser att strulande IT-system utgör ett hot mot patientsäkerheten.

– När man ska titta på röntgenbilder och läsa så blir det för mycket samtidigt så då måste man släcka ner vissa program. När man ska diktera behöver man också släcka ner. Har man fel information om patienten kan det skapa oerhört farliga situationer.  

Likadant ser det ut på många andra ställen inom vården i Sverige. På Vårdförbundet får man allt fler samtal om arbetsmiljöproblem som uppstår när personalen istället för att vårda tvingas lägga mer tid på administrativa sysslor.

– Sedan är det också en kostnadsfråga. Det går åt väldigt mycket arbetstid till att hantera slöa program och det motsvarar i tidsåtgång fyra till fem miljarder per år, säger David Liljeqvist, handläggare på Vårdförbundet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.