Daniel Hansson var svårt skadad när han låstes in i arresten på Kronobergshäktet. Foto: SVT

Daniel fick vänta åtta timmar på läkare

Uppdaterad
Publicerad

När Daniel Hansson greps i samband med ett slagsmål så hamnade han i en polisarrest. Trots att han flera gånger bad om att få komma till läkare så fick vänta i åtta timmar – då var det nästan för sent.

Det var i samband med ett slagsmål i en lägenhet i centrala Stockholm, för drygt två år sedan, som Daniel Hansson greps av polisen, misstänkt för misshandel. Men han hade också själv blivit allvarligt skadad under slagsmålet.

– Jag kände att det var något som hade brustit i buken. Det gjorde så jävla ont att det inte går att beskriva med ord, berättar Daniel när SVT träffar honom.

SVT granskar arresterna

”Som att ingen bryr sig”

Enligt lagen så måste polisen se till att den som grips får vård – om det finns en misstanke om att han eller hon är skadad eller sjuk. Men trots att han bad om vård fördes Daniel inte till sjukhus, utan till arresten på Kronobergshäktet.

– På inskrivningen släpper de handbojorna och då faller jag bara ihop. Då sliter de av mig kläderna och säger att jag ska gå med häkteskläder. De sätter mig i en rullstol och tippar av mig inne i cellen.

I arresten fick Daniel ligga med svåra smärtor i många timmar.

– Man tänkte bara en sak, jag kommer aldrig levande härifrån. Det är som att en järndörr slås igen och ingen bryr sig om dig.

Efter åtta timmar lyssnade personalen till slut på hans vädjan om att få träffa läkare, därefter skickas han med ambulans till sjukhus. Då var hans tillstånd kritiskt och han skulle ha avlidit till följd av brusten bukspottskörtel om han inte opererats i sista stund.

Händelsen anmäldes aldrig

Varken polisen eller kriminalvården anmälde händelsen med Daniel för internutredning. Det blev JO, justitieombudsmannen, som ett år senare, skickade ärendet till Riksenheten för polismål. I förundersökningen om misstänkt tjänstefel som senare lades ned, kan man läsa att det inte går att slå fast vilka i personalen som haft kontakt med Daniel Hansson under tiden i arresten. Det saknas dokumentation – och ingen säger sig minnas händelsen.

I yttranden till JO angående Daniels fall, skriver både Rikspolisstyrelsen och kriminalvården, att det funnits brister i arrestverksamheten på Kronobergshäktet, exempelvis avsaknad av dokumentation.

I beslutet från JO angående Daniels fall kritiseras kriminalvården just för bristande dokumentation. Man konstaterar också att det därför är svårt att nå exakt klarhet i utredningen. JO ska nu följa upp att intagnas rätt till sjukvård på Kronobergshäktet regleras i en skriftlig överenskommelse mellan kriminalvården och polisen.

Fakta

Arrest eller häkte?

Polisarrest

Det är polisen som avgör om en person ska placeras i arrest. Personer som placeras i arrest behöver inte vara misstänkta för något brott.

Polisen kan placera en person i arrest av flera orsaker:

  • Om en person är så berusad att han är en fara för sig själv och/eller allmänheten kan personen omhändertas i maximalt åtta timmar
  • Om en person stör den allmänna ordningen kan personen omhändertas enligt polislagen §13.
  • En person misstänkt för brott kan gripas och sättas i arrest. Senast 12 timmar efter gripandet ska åklagare fatta beslut om anhållande.
  • Det förekommer även att personer sätts i arrest av andra anledningar, ex när myndigheter ber om hjälp om handräckning, till exempel vid en utredning, någon som ska utvisas, eller någon som ska tvångsvårdas enligt LVM. 

Häkte

Det är domstolen som beslutar om häktning, efter en häktningsframställan av åklagare.

Det finns inte regler om hur länge en person kan sitta i häkte.

Skäl för häktning:

Personen är misstänkt för ett brott som kan ge minst ett års fängelse.

Det finns risk att den misstänkte avviker, undanröjer bevis eller fortsätter med brottsligverksamhet.

Det finns även andra skäl, än misstanke om brott, till att personer sätts i häkte. Till exempel människor som väntar på en dom eller människor som är psykiskt sjuka och väntar på att få vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar arresterna

Mer i ämnet