Foto: TT

Danskt pålägg återkallas i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Nu återkallas danskt pålägg som sålts i Sverige. Orsaken är att det har hittats spår av listeria i ett mindre parti skinka som sålts i Sverige, skriver Tulip Food Company i ett pressmeddelande.

Enligt bolaget är de upptäckta mängderna små.

”Men listeria kan växa i en produkt och därför kan en mycket liten mängd under hållbarhetsperioden växa till en mängd som kan utgöra en risk”, säger företagets kvalitetschef Michael Larsen i pressmeddelandet.

Totalt 7.500 kilo kött har återkallats, varav 5.000 kilo i Sverige, säger Tulip till Aftonbladet.

Köttet ska bara säljas på Ica och i ett fåtal småbutiker, säger Tulips kommunikationschef till tidningen. Ica meddelar att de gjort en återkallelse av produkterna.

Samtliga produkter som stoppas är producerade på Tulips fabrik i Shüttorf. Fabriken är stängd tills vidare, skriver Aftonbladet.

Tolv dog

Det här är det andra listeriautbrottet från Danmark på kort tid. För en dryg vecka sedan konstaterade myndigheterna att 12 personer omkommit av listeriasmittat kött som kunde spåras till rullepølser från samma charkuteri.

I Sverige pågår ett listeriautbrott sedan 2013. Ett 40-tal människor har hittills insjuknat, vilket är många med svenska mått mätt. De som drabbas tillhör ofta riskgrupper, som äldre, kroniskt sjuka och gravida. För gravida kvinnor är det fostret som drabbas.

Fakta/Produkterna som återkallas

  • Schächter Luftikus, 500 gram producerad mellan 2014-08-07 och 2014-08-20 med bäst före datum 2014-10-17, 2014-10-21, 2014-10-24, 2014-10-27
  • Schächter Bauernskinka, 500 gram producerad 2014-08-13 med bäst före datum 2014-10-08
  • Tulip Kokt Skinka, 500 gram producerad 2014-08-07 och 2014-08-13 med bäst före datum 2014-09-04 samt 2014-09-10
  • Tulip Rökt Skinka 500 gram producerad 2014-08-07 med bäst före datum 2014-09-04

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.