Fredrik Reinfeldt, Annie Lööf och Göran Hägglund kommer inte. Foto: TT

Partiledarna sviker skoldebatten

Uppdaterad
Publicerad

I kväll sänder SVT Utbildningsradions partiledardebatt om en av de viktigaste valfrågorna – skolan. Men tre av alliansens partiledare ställer inte upp i tv.

Tre av alliansens partier, Kristdemokraternas Göran Hägglund, Moderaternas Fredrik Reinfeldt och Centerpartiets Annie Lööf kommer inte att komma till tv-debatten som UR sänder i kväll om skolan i programmet ”Världens bästa skitskola” som sänds i SVT2 klockan 20.00.

Orsaken? De har inte tid. 

Partierna har därför meddelat UR att de hellre skulle skicka sina skolpolitiska talesmän till tv-studion.

Vill skicka experter

Annie Lööf låter bland annat hälsa via sin pressekreterare att Centerpartiet vill vara med i debatten men att man vill skicka partiets talesperson i utbildningsfrågor, Ulrika Carlsson, i stället.

– Vi tycker det är märkligt att SVT bara vill ha partiledarna när en specifik fråga ska diskuteras. När det gäller andra frågor som till exempel ekonomi så brukar talespersonerna representera partiet, säger Annie Lööfs pressekreterare Charlotta Helge.

Talesperson vill ställa upp

Även moderaterna vill skicka sin skolexpert till tv-inspelningen. Tomas Tobé är Moderaternas talesperson i skolfrågor och ordförande i riksdagens utbildningsutskott. Han skulle också gärna ställa upp. Dessutom har partiledaren, Fredrik Reinfeldt, sagt att han inte kan delta på grund av tidsbrist.

– Det är tråkigt att jag inte ges möjlighet att delta i en debatt som ska sändas i SVT om just skolan. Väljarna förtjänar att få höra alla partiers åsikter, säger Tomas Tobé.

UR säger nej

Men att låta någon annan än partiledarna ställa upp har UR tackat nej till. De meddelar istället att de har varit tydliga gentemot partierna att det är en partiledardebatt och inget annat.

–  Vi tycker att det är partiledarnivå på det här ämnet. Det har vi varit tydliga med hela vägen, ända sedan partierna fick inbjudan i februari, säger David Wikdahl, producent för programmet.

Därmed är det bara Folkpartiets partiledare Jan Björklund som från alliansen som debatterar skolfrågor i kvällen program mot Jimmie Åkesson (SD), Gustav Fridolin (MP), Jonas Sjöstedt (V) och Stefan Löfven (S), som alla kommer till debatten.

S skickar Löfven

Socialdemokraterna övervägde först att skicka sin utbildningspolitiske talesperson, Ibrahim Baylan. Men eftersom UR krävde att partiledarna skulle debattera, valde Stefan Löfven att komma till tv-studion i kväll.

– Det var inte aktuellt att inte ställa upp när UR krävde att det skulle vara partiledarna. Vi tycker att det här är en av valets viktigaste frågor så det var inget alternativ att inte komma, låter Stefan Löfven hälsa genom sin pressekreterare, Anne Ekberg.

Erbjöds inspelade svar

Han säger att UR dessutom har gett de tre allianspartierna som inte kommer att vara med i kvällens utfrågning om de ville vara med och svara på frågor i förväg i inspelad form. Men den inviten har partierna nobbat helt.

– Det har inte ens svarat på den frågan, säger David Wikdahl.

Svaren kommer att klockas

Kommer det inte att bli obalans i utfrågningen?

– Det har vi tänkt på. Vi kommer att klocka politikernas svar så att det blir rättvist, säger han till SVT.se.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.