– Det är ett stort problem med grova kränkningar på bland annat internet, och dagens regelverk räcker inte till, säger Göran Gräslund, generaldirektör på Datainspektionen. Foto: Datainspektionen.

Datainspektionen vill ha förbud mot kränkningar

Uppdaterad
Publicerad

– Dagens regelverk duger inte, vi behöver ett tydligt förbud mot kränkningar på nätet, säger Göran Gräslund, generaldirektör på Datainspektionen.

Datainspektionen har varje dag kontakt med människor som kränkts på olika sätt på nätet, men myndigheten saknar ofta maktmedel för att komma åt förövarna.

– Det är ett stort problem med grova kränkningar på bland annat internet, och dagens regelverk räcker inte till, säger Göran Gräslund, generaldirektör på Datainspektionen.

UG – Näthat

Personuppgiftslagen, som är den lag Datainspektionen ska tillämpa, duger inte beträffande kränkningar på nätet. Inte heller ärekränkningsreglerna i Brottsbalken, som polis och åklagare ska tillämpa, ger tillräckligt skydd.

Brist i nuvarande utredning

– Vi har nyligen lämnat ett yttrande med anledning av Yttrandefrihetskommitténs betänkande angående lagarna för tryck- och yttrandefrihet. Vi anser att det är en brist att utredningen inte kommer med några förslag som tydligare reglerar mot kränkningar av enskilda, säger Göran Gräslund.

Han medger att frågor som rör begränsningar av yttrandefriheten är komplicerade, och förordar i första hand att man tillsätter en utredning så fort som möjligt, för att se över just skyddet mot kränkningar mot enskilda. Det vill säga inte bara när det gäller journalister och personer som deltar i offentliga debatter och den yttrandefrihet som är grundlagsskyddad, utan ett tydligare regelverk som gäller för alla. Kanske i brottsbalken.

Behövs en bortre gräns

– Alla som skriver på nätet ska veta att det finns en gräns för vad man kan skriva, och den behöver vara tydlig om den ska ha någon effekt. Det är ju inte så att inte yttrandefriheten har en bortre gräns, ens i dag, säger Göran Gräslund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Näthat

Mer i ämnet