”De borde ha förstått allvaret nu”

Uppdaterad
Publicerad

I dag föll domen i Instagram-målet: grovt förtal. Ett bra domslut, enligt kammaråklagaren, som hon hoppas leder till att ungdomar tänker efter innan de kränker varandra på internet.

– Det är jättebra att det blev en fällande dom. Förhoppningen är att det kan ha en avskräckande effekt, säger kammaråklagare Annika Boman till SVT.

De två flickorna döms för grovt förtal och påföljden blir ungdomsvård (för 15-åringen) respektive ungdomstjänst (för 16-åringen). De döms dessutom till att solidariskt betala sammanlagt 570.000 kronor i skadestånd. Enligt kammaråklagaren är det svårt att säga om flickorna förstått allvaret i vad de stått åtalade för.

Instagrammålet i Göteborg

– Om inte annat så borde de ha gjort det nu.

Glömmer allvaret i jakten på likes

Status, vänner och ”likes” i sociala medier är viktig för ungdomar, säger Annika Boman. Men många inser inte att de begår ett brott genom att publicera kränkande bilder eller kommentarer om det sker på nätet. Enligt henne är det viktigt att förstå att man får ta ansvar för sina handlingar även där.

– Man är inte helt anonym på nätet, säger hon.

Claes Östlund, den 16-åriga flickans advokat, berättar att hans klient nekar till att ha varit delaktig men erkänner att hon  vetat vad hennes väninna haft för sig.

– Hon håller med om att hon befunnit sig väldigt nära gränsen.

”En väckarklocka”

Det är inte orimligt att domslutet ser ut som det gör menar Claes Östlund. Det han nu ska diskutera med sin klient är framförallt huruvida påföljden, det höga skadeståndet, ska överklagas.

– Det är mycket pengar för unga flickor, säger han till SVT.

Claes Östlund håller med kammaråklagare Annika Boman om att domen kan bli avskräckande och få ungdomar att öppna ögonen för hur de beter sig på nätet.

– Många av brottsoffren har läst instragram-kontona med viss förtjusning tills de själva drabbats – då är det inte tillåtet längre. Det här är en väckarklocka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Instagrammålet i Göteborg

Mer i ämnet