Foto: Scanpix

De dolda förlorarna i regeringens budget

Uppdaterad
Publicerad

Det är barnfamiljer och arbetslösa som är förlorarna i den budget som presenterades i går. Men det är något som inte kommit fram och nu vill en av Sveriges mest ansedda professorer i nationalekonomi se en förändring.

Ännu ett år har gått utan att barnbidraget har höjts. Och eftersom inkomsterna har gått upp gör det att familjer med barn halkar efter.

– Man kan förstå att det är många som ska dela på pengar men det är tråkigt med tanke på att barnen är Sveriges framtid och dem behövs, säger Jenny Åkesson Holst som leker med sitt barn i Vasaparken i Stockholm.

”Inget intresse för att ifrågasätta”

När finansminister Anders Borg i går presenterade sin budget handlade det bara om satsningarna på hela 24 miljarder kronor. Men den stora frågan som aldrig besvarades är var kommer pengarna i från. Enligt Lars Calmfors som är professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet rör det sig framför allt om besparingar som automatiskt görs varje år i budgeten. Det handlar alltså framför allt om omfördelningar i budgeten. Men så framställs det inte av våra politiker.

– Det är bekvämt för regeringen för de kan presentera för väljarna att man kostnadsfritt ger nya gåvor till dem. Men det är faktiskt lika bekvämt för oppositionen för de kan göra precis samma sak. Det finns egentligen inga politiker som har ett intresse att ifrågasätta det här, säger Lars Calmfors.

Därför har han i flera år försökt få fram en bättre redovisning i budgeten. När han var ordförande i finanspolitiska rådet som ska granska regeringens ekonomiska politik ägnades stort utrymme till att försöka göra en sådan redovisning. Men det väckte inte gehör hos regeringen.

Borg försvarar systemet

Här är några exempel som visar på de ekonomiska effekterna. Skulle taket i a-kkassen följt med inkomstutvecklingen skulle den legat på 908 kronor om dagen jämfört med 680 kronor i dag. För barnbidraget handlar det om 1.288 kronor i månaden i stället för 1.050 kronor som betalas i dag.

Allt enligt de beräkningar som presenterades av Finanspolitiska rådet. (Siffrorna gäller fram till år 2012). Men systemet försvaras av finansministern.

– Regelverket har alltid varit det samma sedan mitten av 90-talet när Göran Person lade fast att vi hade nominellt satta gränser för exempel statsbidragen till kommuner, barnbidrag och a-kassan. Det är en av grunderna till att vi i Sverige har kunnat föra en bättre ekonomisk politik än andra länder, säger finansminister Anders Borg (M).

”Sorgligt”

Men alla håller inte med. För genom att spara in på barnbidragen och en rad andra ersättningar kunde skatterna sänkas med tolv miljarder kronor i årets budget.

– Det är tråkigt. Jag har pratat med kollegor som inte har barn och många av dem märker inte av eventuella skattelättnader, säger Gustav Sparr vars barn leker i Vasaparken. Så det är extra sorgligt att det är barnfamiljer som blir av med sina pengar helt enkelt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.