Foto: SVT

”De som bedriver välfärd med kvalitet behöver inte oroa sig”

Uppdaterad
Publicerad

LO kräver att regeringen tar tag i frågan om vinster i välfärden. I kvällens Agenda svarade civilminister Ardalan Shekarabi på kritiken om varför ingen utredning ännu har presenterats. – Vi har jobbat med utredningsdirektiven och det är extremet komplexa frågor. Det är viktigt att vi gör en noggrann utredning, säger Shekarabi.

I höstas gjorde regeringen och Vänsterpartiet upp om att driva igenom vinstbegränsning, kommunalt veto och krav på högre bemanning. LO var positiva då, men anser att frågan fått för lite fokus sedan dess. I kvällens Agenda berättade civilministern att en utredning kommer att presenteras inom kort. Exakt när vill han dock inte säga.

”Veto stärker självstyret”

Shekarabi menar att regeringen vill införa ett kommunalt veto i frågor om privata företag i välfärden eftersom det stärker det kommunala självstyret.

Agenda

– Vi måste stärka självstyret för att stärka välfärden. Det finns ett starkt stöd för valfrihet men det innebär att vi måste ha ett regelverk som säkerställer kvaliteten och som ser till att resurserna används till det de är avsedda för. I dagsläget har vi inte det regleverket på plats. Det är därför vi måste utreda frågan och komma med ny lagstiftning, säger Shekarabi.

Kvalitetskrav ska utredas noga

I Mölndal har kommunen tagit över styret av äldreboendet Brogården efter att det privata företaget Attendo dragit ner på nattpersonalen från fyra till två personer. Både de boende och anhöriga är dock kritiska till beslutet. rdalan Shekarabi vill inte kommentera det enskilda fallet. Men han säger att frågor om kvalitetskrav ska utredas noga.

– Å ena sidan vill vi ha tydliga kvalitetskrav men vi vill också ha innovationer och nytänkande. Men det ska inte vara möjligt att dra ner på personaltätheten för att göra vinstutdelningar till aktieägarna. Här behövs nationella regler, säger han.

Om ni begränsar vinstuttagen, vilka företag kommer då vilja bedriva exempelvis skolor och vårdhem?

– De flesta företag som är engagerade i välfärden är otroligt engagerade och återinvesterar stora delar av överskottet i verksamheten. Jag tror inte att det kommer innebära några stora förändringar för de seriösa företagare som vi har. Men det finns ett behov av ett hårdare regelverk som inte gör det möjligt för oseriösa aktörer att dra ner på kvaliteten för att göra vinster, säger Ardalan Shekarabi.

Hoppas på lag under mandatperioden

Civilministern säger också att målet är att få en ny lagstiftning under mandatperioden. Men han kan inte svara på hur det ska kunna antas av riksdagen.

– Jag är övertygad om att det finns fler partier som vill vara med att ta ansvar. Vi kommer inte att samarbeta med Sverigedemokraterna. Men vi kommer att föra samtal med alla demokratiska partier som är beredda att ta ansvar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet