Debatt om budgeten

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson (S) och moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Anna Kinberg Batra debatterade i kvällens Aktuellt regeringens budget.

Ämnen som diskuterades var bland annat hur jobben ska bli fler, hur privatekonomin påverkas av skattehöjningar och halverat RUT-avdrag. Anna Kinberg Batra kritiserar budgeten på flera punkter.

– Det är summan av förslagen som gör att det totalt sett riskerar att bli sämre tillväxt, säger Anna Kinberg Batra.

Jobben

– Den farligaste skatten är kanske att fördubbla skattekostnaden på att ge ungdomar sitt allra första jobb. Om man inte får det här första jobbet, då får man inte chansen att etablera sig, flytta hemifrån och klara sig själv, säger Anna Kinberg Batra.

Finansminister Magdalena Andersson menar att den förra regeringens satsningar inte gett resultat och därför måste man pröva andra vägar.

– Det vi gör med de här skattehöjningarna är att satsa mer på företagspolitik i form av exportsatsningar, ungt företagande, turistnäringen och infrastruktur.

Skattehöjningar

Den rödgröna budgeten innebär att de med inkomster på över 50.000 kronor kommer att få de största skattehöjningarna. För majoriteten kommer skattehöjningarna innebära hundralappar mindre i plånboken.

Det är totalt i storleksordningen 25 miljarder som regeringen föreslår och det riskerar att slå brett mot jobbskapandet och då drabbar det hushållen, säger Anna Kinberg Batra.

Men Magdalena Andersson menar att skattehöjningarna behövs för att förbättra skolresultaten.

– Jag tycker nog att de som har väldigt höga inkomster och har fått oerhört stora skattesänkningar med de senaste åtta årens borgliga politik  tycker kanske att det är ganska bra att bidra med lite mer så att barnen kan få en bättre utbildning i skolan. Vi måste bryta utvecklingen i skolan.

RUT-avdrag

Regeringen vill halvera RUT-avdraget från tidigare 50.000 kronor till 25.000 kronor.

– Med det RUT-avdrag som har varit har man i det närmaste kunnat haft en heltidsanställd hembiträde hemma hos sig och det tycker vi är lite väl generöst, säger Magdalena Andersson.

De som anlitar städhjälp kommer kunna fortsätta att göra det betonar hon. Men Anna Kinberg Batra tycker att det är konstigt att ROT-avdraget, som berör fler män än kvinnor, blir kvar i sin helhet.

– En del i den breda jobbtillväxt vi har sett det är bland annat att svarta jobb har blivit vita, att inte minst många kvinnor har kunnat starta eget, att man kan skapa jobb även i enklare tjänstesektorer. Det är en viktig bransch där många får just sitt allra första jobb.

Magdalena Andersson menar att anledningen till varför ROT-avdraget blir kvar i sin helhet beror på att kostnaderna är högre i renoveringsbyggen än i hushållsnära tjänster.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.