I studien fick 841 kvinnor och 546 män, i genomsnitt 67 år gamla, bland annat stå på ett ben med ögonen öppna i max 60 sekunder. En av tre deltagare som tidigare drabbats av två eller flera tysta hjärninfarkter hade problem med balansen. Foto: TT

Delad åsikt om ny strokeforskning

Uppdaterad
Publicerad

Problem med att balansera på ett ben?

I så fall kan du vara i riskzonen för en stroke enligt ny japansk forskning.

Från svenskt håll ifrågasätts dock studien kraftigt.

Svårigheter att stå på ett ben kan vara en indikation att personen redan drabbats av så kallade ”tysta” hjärninfarkter, det vill säga mindre hjärninfarkter och mikroblödningar. Det i sin tur skulle vara bevis för en ökad risk för mera allvarliga former av stroke enligt forskningen som publiceras i ansedda amerikanska tidskriften Stroke.

– Personer som visar instabilitet när de står på ett ben samt har problem att gå bör få ökad uppmärksamhet då det kan vara symptom på en abnormitet i hjärnan, säger forskaren Yasuharu Tabara.

Fick stå på ett ben – två av tre hade problem

I studien deltog 841 kvinnor och 546 män, i genomsnitt 67 år gamla. Med ögonen öppna fick personerna stå på ett ben i max 60 sekunder.

En av tre deltagare som tidigare drabbats av två eller flera tysta hjärninfarkter hade problem med balansen.

Svensk kritik mot studien

Mikael Elam, professor och överläkare i klinisk neurofysiologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, har tagit del av forskningen men är dock djupt tveksam.

– Den är inte speciellt spännande. Att mäta någons förmåga att stå på ett ben är ju ett allmänt test. Att gamla människor inte kan stå på ett ben kan lika gärna ha en perifer orsak, det vill säga att det inte är relaterat till hjärnan, säger han till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.