Foto: TT

Deltidsarbete håller nere kvinnors löner

Publicerad

Gapet mellan mäns och kvinnors löner är oförändrat stort. Det framgår av LO:s årliga jämställdhetsbarometer som presenteras idag. En viktig orsak är att många kvinnor i arbetaryrken tvingas arbeta deltid.

– Det läge som vi har idag, både vad det gäller kvinnors arbetstider och löneskillnader mellan kvinnor och män, är ungefär samma som vi sett tidigare, säger Ulrika Vedin, utredare på LO.

LO:s jämställdhetsbarometer visar på ytterst små skillnader mot föregående år. Långsammast går det inom arbetaryrken, där varannan kvinna fortfarande arbetar deltid. Män arbetar deltid bara i begränsad omfattning. Dessutom har betydligt högre andel kvinnor än män tidsbegränsad anställning, som allmän visstid och vikariat. Det gäller både inom arbetaryrken och tjänstemannayrken. Men deltiderna är den värsta bromsklossen för lönerna, enligt LO.

75 procent av männens lön

– Det är arbetsgivarnas val att anställa kvinnor på deltid, inte kvinnornas val. Arbetsgivarna leder, fördelar och organiserar arbetet efter deltider i första hand, säger Ulrika Vedin

Normalt omvandlar man den deltidsanställdes lön till heltid när man jämför löner. Kvinnliga arbetare tjänar då 88 procent och kvinnliga tjänstemän 80 procent jämfört med männen. Med LO:s begrepp Faktisk månadslön ser man vad grupperna i snitt har att röra sig med varje månad före skatt. Då tjänar kvinnor bara 75 procent av männens lön, flera tusen kronor i månaden mindre än den officiella statistiken visar. För att uppnå jämställda löner krävs ett par viktiga åtgärder, enligt Ulrika Vedin.

– Deltiderna måste bort, arbetsgivarna måste förmås att erbjuda heltider. Det andra är att kvinnors arbeten måste uppvärderas lönemässigt. Det är både arbetsgivarnas och fackets ansvar att se till att det blir så. Det tredje är att män måste vara mer aktiva i att ta ansvar för omsorg om barn och även oavlönat hushållsarbete, säger Ulrika Vedin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.