Martin Uggla på flygplatsen i Minsk.

Demokratikämpe stoppad i Vitryssland

Uppdaterad
Publicerad

Martin Uggla, ordförande i Östgruppen som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter, har stoppats från att resa in i Vitryssland i samband med VM-turneringen i ishockey.

– Jag finns tydligen på en lista över oönskade personer, säger Martin Uggla till SVT.

Martin Uggla stoppades i passkontrollen, och fördes bort till ett rum i anslutning till transithallen.

Ishockey-VM 2014

– Förmodligen planerar de nu logistiken kring hur jag ska skickas tillbaka.

Det enda besked han har fått är att han inte kommer att släppas in i landet.

”Löftet inte värt någonting”

Martin Uggla säger att han har nekats visum till Vitryssland sedan 2006 eftersom han arbetar för mänskliga rättigheter och öppet har kritiserat regimen i Vitryssland.

Men inför ishockey-VM lovade Vitryssland att alla som har biljett till någon match i turneringen ska släppas in i landet.

– I någon mån var det ett test för att se om det löftet var värt någonting, men det var det uppenbarligen inte, säger Martin Uggla.

Propagandaspektakel

Planen var att gå på matchen han har biljett till, men huvudsyftet med resan var att bevaka utvecklingen i Vitryssland och förmedla information till omvärlden.

– Men den här informationsspridningen vill ju regimen motverka, eftersom det skulle kunna störa deras propagandaspektakel.

Inför VM-turneringen har regimen fängslat ett tjugotal aktivister som man misstänkte skulle försöka sprida en bild som går emot propagandan, säger Martin Uggla. Journalister hindras också från att arbeta fritt.

– Det här borde stämma till eftertanke hos Internationella ishockeyförbundet. Det är rimligt att de tar initiativ till att lyfta de här frågorna, säger han.

Uppmanar förbundet att reagera

Han uppmanar även Svenska ishockeyförbundet att reagera på de övergrepp som begås, och då särskilt ordförande Christer Englund, som även sitter i Internationella ishockeyförbundet.

– Det är orimligt att vifta bort invändningarna med att det inte har med ishockey-VM att göra, säger Martin Uggla.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM 2014

Mer i ämnet