Foto: SVT/TT Bildbyrån

Demonstration mot nazistiska partier i skolorna

Uppdaterad
Publicerad

Under parollen ”Inga nazister på våra skolor” anordnas i dag en demonstration mot Skolverkets policy att tillåta nazistiska och rasistiska partier besöka skolor.

Tillåter man ett parti, måste man också släppa in andra. Så menar Justitiekanslern (JK) och Justitieombudsmannen (JO) att man ska tolka grundlagen. Och de får medhåll från Skolverket.

– Vi har tittat på det som JO och JK har sagt och följt det, vi förbjuder inte åsikter hur vidriga och avskyvärda de än må vara, däremot får man inte säga saker som är brottsliga, säger Anna Ekström, generaldirektör Skolverket, i SVT:s Gomorron Sverige.

Demonstration i dag

I dag anordnas en partipolitisk obunden demonstration mot Skolverkets hållning. En av initiativtagarna är Arvid, som inte vill uppge sitt efternamn eftersom han blivit utsatt för hot.

– Just när det gäller Svenskarnas parti så är de ett nazistiskt parti, de har väldigt obehagliga åsikter, och jag har vänner som har utsatts för hot från dem, säger Arvid i SVT:s Gomorron Sverige.

Arvid menar att det är fel att elever som kan känna sig hotade av nazistiska partier ska behöva möta företrädare för dessa partier i skolmiljön. Anna Ekström på Skolverket håller med, men menar att grundlagen trots allt är starkare.

– Om det inte finns starka ordningsskäl, så får alltså en rektor inte säga nej till partibesök på skolan, säger Anna Ekström, generaldirektör Skolverket. Däremot får man inte göra eller säga saker som strider mot grundlagen eller skolans värdegrund, om det sker så har lärare och rektor ett stort ansvar.

Lagändring krävs

Om regeln att alla partier har samma rätt att besöka skolor ska ändras, så krävs enligt Skolverket en lagändring.

– Jag håller med om det, men framförallt tycker jag att det är eleverna som ska bestämma hur skolmiljön ska se ut, det är ju ändå för oss som skolan finns till för, säger Arvid.

Skolverket menar att det är bättre att tillåta alla partier, än att helt enkelt sluta bjuda in politiska partier till skolorna.

– Jag tycker att Skolverket tagit ställning för nazisternas rättigheter, och jag tycker det är fel eftersom de här rättigheterna sker på bekostnad av elevernas rättighet att känna oss trygga i vår egen skolmiljö, säger Arvid.

Skolorna ska följa grundlagen

– Självklart tar vi inte ställning för nazistiska partier, utan i Sverige finns det en likabehandlingsskyldighet för skolorna, och att följa det är absolut inte att ta ställning för nazism, det är att ta ställning för att skolorna ska följa grundlagen, säger Anna Ekström, generaldirektör Skolverket.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén skrev en debattartikel i Dagens Nyheter i slutet av maj, där hon argumenterade för att alla partibesök på skolor bör stoppas tills reglerna har ändrats, debattartikeln kan du läsa här.

Demonstrationen mot Skolverket sker klockan 16 i eftermiddag på Mynttorget i Stockholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.