I avgångshallarna har hundratals resenärer samlats och köer bildats vid bagageincheckningen. Foto: TT

”Den största polisinsatsen på många år”

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra passagerare köade vid bagageinlämningen på Arlanda då delar av flygplatsen stängdes av efter ett bombhot mot flygplatsen. Senare på eftermiddagen gav polisen besked om att lyfta avspärrningarna.

– Nu öppnas de två pirerna på terminal fem som varit avstängda, sa Klas Nilsson, kommunikationschef på Swedavia, till SVT:s reporter på plats på Arlanda, då.

Polisen har lyft sina avspärrningar, men Swedavia kan inte i nuläget ge mer information om hur hotbilden ser ut. Nu arbetar man med att hantera de stora mängder bagage som behöver hanteras, som i nuläget ligger i drivor i vänthallen. Trafiken släpps på lite i taget.

– Det här är den största insatsen vi haft på många år, säger Ulf Wallin, pressansvarig på Swedavia.

Upp emot 100 avgångar påverkas

Mellan 50-100 avgångar påverkades av insatsen. I nuläget har inga flyg behövt ställas in, men resenärer får räkna med förseningar under eftermiddagen.

Ulf Wallin uppmanar resenärer att hålla sig uppdaterade via hemsidan och informationstavlor för att hålla koll på hur deras resa påverkas.

– Det är såklart en jättetråkig situation, men säkerheten måste gå först, säger Ulf Wallin.

”Svårt att ge en överblick”

Resenärer som SVT talat med, som fick evakuera sitt plan utan att veta varför, är kritiska till att de inte informerats ordentligt.

– Det är alltid svårt att ge en överblick om vad som händer och få ut informationen direkt. Det är många parter inblandade, vi på Swedavia och alla flygbolagen. Så fort vi få information försöker vi sprida den så fort som möjligt. Men det är klart att det är olyckligt.

Hur påverkas mitt flyg?

På Arlandas hemsida kan du se i realtid hur de olika flygavgångarna påverkas:

http://www.swedavia.se/arlanda/flyginformation/avgangar/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.