Pia Lisell Lundgren tror inte att lönerna blir jämställda under hennes livstid. Foto: SVT

Undersköterskan Pia skräms av den usla pensionen

Uppdaterad
Publicerad

Pia Lisell Lundgren är undersköterska och fyller snart 60. Hon ser slutet av ett långt arbetsliv närma sig – och det hon ser framför sig skrämmer henne. Pensionen blir, som för tusentals kvinnor med hennes historia, usel.

Pia Lisell Lundgren känner sig lurad, som att hon gått i en kvinnofälla.

– Jag har jobbat i vården, haft deltid och varit hemma mycket med barnen och anpassat mig för att det skulle passa med skola och förskola, säger hon.

– Det var jag som tjänade minst. Det var billigast så.

Tänkte vara hemma på heltid

Många menar att en verklig jämställdhet inte är möjlig så länge kvinnan tar så mycket mer ansvar för hushållet och barnen.

Men samhället förändras ju. Det är Love Johannesson ett exempel på. Han är hemma på deltid med sin son Lex men från början hade han tänkt vara hemma ett helt år på heltid.

– Jag kände att det var viktigt att vara med första tiden, att vara med när han öppnar ögonen för världen. Jag tog ledigt på heltid från det han var en månad gammal och planerade ett helt år framåt tills han började på dagis men så blev jag tvungen att jobba heltid, säger Love Johannesson.

Delar lika om 100 år

Lille Lex föräldrar delade alltså till slut lika på föräldradagarna, vilket är ganska ovanligt.

Av de barn som föddes år 2000 var det bara fyra procent vars föräldrar delade lika.

Fjorton år senare hade den siffran stigit till knappt tretton procent.

Om vi helt ovetenskapligt räknar med den ökningstakten kommer det att ta uppåt 100 år innan alla föräldrar delar lika. Ett av skälen till det är att arbetsmarknaden är så könssegregerad.

–  Det är väldigt få kvinnor och män som finns i yrken som har en jämn könsfördelning. 70 procent av kvinnorna finns i kvinnodominerade yrken och 70 procent av männen i mansdominerade yrken, säger Lena Bernhardtz på Statistiska Centralbyrån (SCB).

– Ju fler kvinnor i ett yrke desto lägre lön, tillägger hon.

Lika löner år 2138

Lena Bernhardtz visar statistik som visar löneskillnaderna mellan kvinnor och män, ett mått på hur långt jämställdheten kommit på det här området.

– År 1994 hade kvinnorna 84 procent av männens löner. Arton år senare, 2012, har kvinnor ungefär 86 procent av männens löner. Det är en linje som är nästan alldeles rak, berättar Lena Bernhardtz.

Också här kan vi roa oss med att dra ut kurvan till en sorts jämställdhetspunkt, den dag kvinnor tjänar lika mycket som män tycks infalla en vårdag år 2138.

”Måste komma från männen”

Pia Lisell Lundgren ger inte mycket för talet om att jämställdheten gjort sådana framsteg. Hon tror inte hon är den sista generationen kvinnor som stirrar på sitt pensionskuvert med fasa.

– Männen tjänar mer och är hemma mindre med barnen. Jag tror inte man kan lagstifta om det. Jag tror det måste komma från männen själva men det kommer inte under min livstid, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.