Foto: SVT

”Det är en marknad – det gäller att pricka rätt”

Uppdaterad
Publicerad

Varje år kommer drygt tiotusen utländska kvinnor till Sverige för att leva med en svensk man. 65-årige Carl-Erik gifte sig med en 22-årig filippinsk kvinna, men ser inte sig själv som en fruimportör.

Kort efter att 65-årige Carl-Erik träffat den 22 åriga filippinska kvinnan så gifte de sig, men äktenskapet blev inte alls som han tänkt sig. Enligt Carl-Erik förändrades hon totalt när hon kom till Sverige.

– Direkt när hon kom till Sverige så visade det sig att hon ville skaffa sig en utbildning i stan, och jobba i stan. Hon ville handla inne i stan och var bortskämd och var jätteenvis, säger han besviket.

Varje år kommer drygt tiotusen utländska kvinnor till Sverige för att leva med en svensk man. Precis som Carl-Erik och hans filippinska hustru söker alltfler kvinnor uppehållstillstånd på en så kallad snabbanknytning, vilket betyder att paret känt varandra väldigt kort tid innan kvinnan kommer till Sverige. De snabba anknytningsansökningarna har ökat dramatiskt de senaste tio åren.

– Av alla som ansökte om att få komma till Sverige stod väl de snabba anknytningarna för ungefär 30 procent. Och idag är de snabba anknytningarna uppe i 90 procent, säger Eva Eriksson som utrett fruimporten för regeringens räkning.

Fruimporten ökar enligt regeringsutredningen och Eva Eriksson menar att bakom den dramatiska ökningen av snabba anknytningsansökningar finns tusentals fruimportsoffer.

Har tröttnat på svenska kvinnor

Carl-Erik ser inte sig själv som en fruimportör. Han söker kärleken och är trött på de svenska kvinnorna.

– Jag känner mindre och mindre attraktion för svenska kvinnor. Dom vill liksom inte involvera sig i mitt arbete utan vill ha sin egen grej i stan. De vill mer ha en älskare än att umgås mera tight. Min längtan är ju att få umgås dagligen, säger Carl-Erik.

Trots två misslyckade förhållanden med asiatiska kvinnor ger Carl-Erik inte upp jakten på kärleken. Men den här gången ska han inte gifta sig på en gång utan snarare pröva sig fram.

– Nästa gång blir det nog att jag provar i tre månader, och sen så kan man förlänga turistvisumet med sex månader. Det är en marknad och det gäller att pricka rätt, säger Carl-Erik.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.