Familjen Sevelin-Helmersson Foto: Privat

”Det är ingen som vet när vi får komma tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten uppger nu att skogsbranden i Västmanland är under kontroll. Per Sevelin som tillsammans med sin familj fick fly sitt hem under branden är lättad över beskedet, men de har fortfarande en lång väg att gå innan livet kan återgå till det normala.

När SVT Nyheter kontaktar Per Sevelin hade han ännu inte hört att räddningstjänsten nu säger sig ha kontroll över branden.

– Det känns skönt, det är bara att hoppas att man kan lita på det.

Skogsbranden i Västmanland

Flydde undan skogsbranden

Per Sevelin och hans familj bor i närheten av Ängelsberg och var med om ett traumatiskt drama när familjen med bil fick fly undan skogsbranden. Dagen efter fick de veta att boningshuset stod kvar och att deras två hästar och elva får klarade sig undan branden.

Men allt annat hade brunnit ner. Stallet, sädesmagasinet, garaget, en ladugård och alla vindskydd och vedbodar.

– Det känns självklart bra att vi klarade oss, och djuren och våningen också. Men det är trist med allt som blivit förstört. Det är en blandad glädje och förtvivlan. Varje dag kommer man på nya saker som varit kvar i garaget och vårt förråd, som trädgårdsmöbler och barnens cyklar. Först tänkte man att det inte var farligt. Men nu har vi förstått att det var hur mycket som helst som förstördes.

Får inte komma hem

Per Sevelin och hans familj har fortfarande inte fått återvända till sitt hem. För närvarande bor de i en lägenhet i Fagersta som försäkringsbolaget står för. Förhoppningen är att det inte ska dröja mycket längre nu när branden anses vara under kontroll. Men de har inte hört någonting.

– Vi får fortfarande inte komma tillbaka, det är ingen som vet någonting. Vi har fortfarande en bil och våra sköldpaddor kvar i huset. Förhoppningsvis kan jag få hämta dem idag.

”Känns overkligt”

Att återvända hem är dock inte helt okomplicerat. Den dramatiska flykten undan lågorna har satt spår hos hela familjen.

– Vi är fortfarande chockade, det känns overkligt än. Barnen är rädda nu när de sover. Vi måste försäkra dem om att vi nu bor i ett stenhus som inte börjar brinna. Vi får se hur det känns när vi flyttar hem igen.

”Ingen har frågat hur vi mår”

Trots den traumatiska upplevelsen har familjen inte fått tillgång till något stöd.

– Ingen har hört av sig och frågat hur vi mår. Det har varit rätt dåligt. När vi evakuerade ringde vi 112 och de hade ingen information om vart vi skulle vända oss. De rekommenderade oss bara att hålla utkik i media om en samlingsplats. När vi väl kom till platsen var det ingen som frågade hur vi mådde eller något. Det enda vi fick göra var att uppge namn och adress.

När Per Sevelin och hans familj väl får komma hem är inte allt frid och fröjd – då börjar det riktiga jobbet.

– Alla ledningar har brunnit ut så vi har ingen el i huset Det måste åtgärdas. Vi måste också få veta hur mycket vi ska få ersatt från försäkringsbolaget som inte heller har haft tillträde till området. Men först måste vi bara vänta på att få komma tillbaka hem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet