SVT:s meteorolog varnar för oanständiga träd Foto: SVT

”Det är mycket stor risk för alporr”

Uppdaterad
Publicerad

Bland SVT:s profiler finns en diger tradition av grodor och felsägningar. I onsdagkvällens Aktuellt var det meteorologen Pererik Åbergs tur.

”Det har varit sommartemperaturer i södra delarna av landet landet i dag och i norr är det vår”, berättade Pererik Ågren i väderprognosen. ”Det innebär förstås att pollensäsongen är här”. Och det är här tungan sliter sig.

– Det är mycket stor risk för alporr och förhöjd risk för hassel...

Pererik, hur tänkte du?

– Jag vet inte vad jag tänkte. Nu har jag väl outat min hemliga läggning till olika former av träd, säger han och skrattar.

Freudian slip

Det är få saker som folk har så mycket åsikter om som vädret och meteorologen är ju för många den viktigaste personen i en nyhetssändning. Hur känner man så då när man man låter undslippa sig en sådan groda?

– Det är festligt att komma av sig i bland, men det är lätt att tappa fokus och stanna upp och börja tänka: ”vad sa jag där?”, säger Pererik Ågren.

– Fast det är klart, här står man och berättar om åska och kraftiga vindar och allt tittarna talar om efter sändningen är porr. Å andra sidan kanske det hjälper till att uppmärksamma pollenproblemet

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.