Foto: Anders Andersson, SVT Design.

Det händer efter budgetbeskedet

Uppdaterad
Publicerad

Tisdagen blir en ödesdag för regeringen. Sverigedemokraterna kommer att meddela om man lägger ned sina röster eller röstar på Alliansens budget och därmed fäller regeringens budget. Men vad händer sedan?

På onsdag ska riksdagen rösta om budgeten. Eftersom regeringen inte har egen majoritet och Allianspartierna tydligt sagt att man inte tänker rösta på någon annan budget än sin egen så hamnar allt ljus på Sverigedemokraterna.

SD, som har kallat till presskonferens på tisdagseftermiddagen för att lämna besked, har två alternativ:

Decemberöverenskommelsen

1. Lägga ner sina röster och låta budgeten gå igenom.

2.  Stödja Alliansens budget

Praxis säger att alla röstar på det egna budgetförlaget i första röstomgången i riksdagen. I andra omgången står valet mellan de två förslag som fått flest röster i första omgången. Då är praxis att det parti, vars förslag förlorat i första omgången, lägger ned sina röster.

Skulle Sverigedemokraterna i stället välja att rösta på Alliansen så vinner den budgeten och regeringskrisen är ett faktum. Sedan finns fyra möjliga utvägar för regeringen som får anses vara mer eller mindre troliga.

2a. Återremittering: Riksdagen kan besluta att skicka tillbaka budgeten till finansutskottet för en ny förhandlingsrunda. För ett sådant beslut räcker det med stöd från en tredjedel av riksdagens ledamöter.

2b. Nyval: Regeringen kan välja att utlysa ett extraval. Det kan dock ske först tre månader efter riksdagens första sammanträde vilket blir runt årsskiftet.

2c. Regeringen stannar – men regerar med Alliansens budget: Alternativet har dock avfärdats av Stefan Löfven flera gånger.

2d. Regeringen avgår: Nya sonderingsrundor hos talmannen inleds och talmannen ger uppdraget till den som har störst möjlighet att bilda regering.

SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein tror att det i ett sådant läge är mest troligt att det budgeten skickas tillbaka till utskottet.

– Det absolut mest troliga är att ordföranden i finansutskottet på onsdag morgon ber att budgeten ska skickas tillbaka till finansutskottet. Då lägger man inte fram budgeten och Löfven undviker ett nederlag.

Löfven hoppas i ett sådant läge kunna förhandla med de borgerliga partierna.

– Det är mest att köpa sig tid. Det ser väldigt svart ut för Löfven att kompromissa med alla disparata partier från Vänsterpartiet till de borgerliga.

Varken att Löfven avgår eller att regeringen stannar och regerar med Alliansens budget tror Margit Silberstein är troliga alternativ eftersom Löfven tydligt avvisat båda utvägarna.

– Nyval kan hända senare men inte nu eftersom det måste ske tre månader efter riksdagens första sammanträde. Efter måndagens opinionsmätning kan man ju fundera över om någon tycker att det är värt det, alla partier står och stampar på ungefär samma stöd som valresultatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet