Foto: TT

Det här är bästa skolkommunen

Publicerad

Det är i Skåne och Norrbotten de bästa skolkommunerna finns, enligt Lärarförbundets rankning. Vellinge kniper förstaplatsen, medan silvret går till Piteå.

Vellinge, Piteå, Nybro, Ängelholm och Tjörn toppar 2014 års rankning, som Lärarförbundet presenterar mitt i valrörelsen.

– Vi gör det för att få politikerna att inse att det gäller att satsa på skolan. Kommunerna i toppen prioriterar skolan och vill vara bäst. De har gott om välutbildade lärare och det märks på elevernas resultat, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Carina Wutzler (M), kommunalråd i Vellinge, gläds åt att såväl Skolinspektionen som Lärarförbundet har gott att säga om kommunens skolor.

– Jag blir uppriktigt glad. Det visar att en medveten satsning på skolan och dess personal gör skillnad. Utnämningen är också en bekräftelse för våra lärare att de gör ett bra jobb. Det behöver de, för alltför ofta fokuseras det på det som inte är bra i skolan.

Sist på Lärarförbundets lista ligger Nynäshamn, Vingåker, Upplands Väsby, Lilla Edet och Ljusnarsberg.

– Kommunerna i botten har gemensamt att de har alldeles för låg andel utbildade lärare och dessutom låg lärartäthet. De måste fråga sig hur de ska klara lärarkrisen och vända elevresultaten, säger Sirén.

Fakta: Bästa skolkommun i varje län

Bäst placerat län först

(Län: Kommun: Placering riket)

  1. Skåne: Vellinge: 1
  2. Norrbotten: Piteå: 2
  3. Kalmar: Nybro: 3
  4. Västra Götaland: Tjörn: 6
  5. Värmland: Hammarö: 8
  6. Gävleborg: Ovanåker: 9
  7. Dalarna: Rättvik: 12
  8. Gotland: Gotland: 17
  9. Jönköping: Habo: 19
  10. Västerbotten: Malå: 22
  11. Blekinge: Olofström: 23
  12. Halland: Halmstad: 26
  13. Stockholm: Nykvarn: 38
  14. Östergötland: Ydre: 47
  15. Kronoberg: Ljungby: 55
  16. Jämtland: Härjedalen: 65
  17. Västmanland: Hallstahammar: 68
  18. Västernorrland: Örnsköldsvik: 77
  19. Södermanland: Nyköping: 106
  20. Örebro: Hällefors: 111
  21. Uppsala: Knivsta: 155

Rankningen av de bästa skolkommunerna baseras främst på kriterierna andel utbildade lärare och lärartäthet i för- och grundskola samt elevernas resultat, resurser till skolan och lärarlöner.

Källa: Lärarförbundet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.