Katarina Barrling. Foto: SVT

”Det här är motsatsen till att vara revolutionär”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiledarens förslag om ändrad grundlagen för att skydda mot utförsäljningar är ideologiskt intressant, menar statsvetare Katarina Barrling.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt presenterade i dag ett förslag om att ändra grundlagen så att det blir svårare att sälja kommun och landstingsägd verksamhet till privata aktörer.

I ett eftersnack, lett av SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson analyserar han förslaget med statsvetarna Jenny Madestam och Katarina Barrling.

Almedalen 2013

– Jag tycker att det här förslaget är väldigt intressant, säger Barrling, som dock inte kan svara på om det är realistiskt att förslaget någonsin kommer att genomföras.

– Jonas Sjöstedt har mycket goda skäl att föra fram de här förslagen eftersom det här är en fråga där han har stöd även bland borgerliga väljare. Och det är ju också ideologiskt intressant eftersom Jonas Sjöstedt har att tampas med ett rykte om sig själv om att vara revolutionär. Det här är motsatsen till att vara revolutionär eftersom att bygga in mekanismer i konstitutionen som bromsar majoritetsviljan är helt emot den revolutionära tanken – så det här är intressant, säger Barrling.

Hon menar att man skulle kunna tänka sig att V skulle vara mycket mera offensiva i sin kritik och vilja riva upp alla utförsäljningar istället för att konstitutionellt kunna reglera en folkvilja.

– Det här kan vara en del i att man vill visa sig vara regeringsfäiga, att man är ett försiktigt ansvarstagande parti och inga vilda kommunister, säger Katarina Barrling.

Men kan då Sjöstedt ändra bilden av Vänsterpartiet?

–Bilden har varierat över tid. Under Gudrun Schyman, som ansågs vara en förnyare, så tvättades den ”vilda” bilden av partiet bort medan partiet under Lars Ohly behöll bilden eftersom han symboliserade en mer traditionell bild, säger Madestam, som fortsätter:

–Jonas Sjöstedt tillhör ju förnyarna och driver inte riktigt den politik som många väljare hade förväntat sig. Även om det här inte är kommunism så finns det ändå en tydlig socialism i det här förslaget – att det ska vara ett gemensamt ägande, men det han använder sig av demokrati och en försiktighet och konstitutionella strukturer, säger Jenny Madestam.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013

Mer i ämnet