”Det kan bli vargjakt i Värmland redan i vinter”

Uppdaterad
Publicerad

I dag fattade Naturvårdsverket beslut om förvaltningsplaner och miniminivåer av varg och björn i varje län, och om varje länsstyrelse själv ska få fatta beslut om det blir licensjakt på varg.

Miniminivåer för varg innebär att Mellersta rovdjursförvaltningsområdet bör få minst 27 föryngringar, alltså valpar som fötts på våren och överlevt till hösten.

Beslutet betyder att miniminivån för Dalarna blir 7, Gävleborg 2, Värmland 11, Örebro 5, Västmanland 1 och Västra Götaland 1, men inga krav på nya vargkullar i Stockholm eller Uppsala län, eller södra eller norra länen.

Vargjakten Gävleborg

Det innebär att det blir fler vargkullar i Värmland och Gävleborg än vad länen själva tycker är hållbart, medan Stockholm och Uppsala län som signalerat till Naturvårdsverket att de kan ha fler föryngringar, med varsin vargkull, inte får beslut om det.

Möjliga jaktförutsättningar i vinter

Föreskrifterna för länsstyrelsens beslut om licensjakt på varg träder i kraft så fort beslutet fattats. När allt detta är på plats finns förutsättningar för de länsstyrelser som fått delegation att fatta beslut om licensjakt på varg.

– Med de här besluten så kan man börja förbereda och göra en bedömning om det finns förutsättningar för vargjakt redan i vinter, till exempel i Värmland, som är det län med tätast förekomst, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren.

Rovdjursföreningen kräver ny utredning

Men miljöorganisationerna är kritiska, och kräver att den nya regeringen stoppar möjligheten.

– Värdet på 270 vargar innehåller inga genetiska överväganden och det är den grundläggande problematiken i vargstammen. Det finns dokumenterade bevis på detta, därför menar vi att den nya regeringen måste ta fram ett nytt värde på hur många vargar det ska vara innan man kan ta beslut om licensjakt på varg, säger Ann Dahlerus, på Svenska Rovdjursföreningen.

– Våra politiker kan naturligtvis ändra förutsättningarna, men som riksdagsbeslutet och förordning ser ut idag så ser det ut så här, om det skulle ändras så får vi naturligtvis förhålla oss till det, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargjakten Gävleborg

Mer i ämnet