En brevlåda som den på bilden är inte bra om du vill skydda dig mot bedragare som kapar din identitet. Foto: TT

Din brevlåda kan vara bedragarens fiskevatten

Publicerad

Genom att fiska upp post ur din brevlåda kan en bedragare skapa ett falskt id-kort i ditt namn och handla, ta lån eller beställa varor på nätet. Allt under tiden du är på din efterlängtade semester i sommarstugan eller utomlands.

Tjuvar och bedragare tar inte semester. Nu varnar polisen för ett återkommande brott i sommarsverige.

– Man fiskar upp brev ur överfulla postlådor, där finns nästan alltid något brev som innehåller personuppgifter. Med informationen kan bedragaren skapa sig ett falskt id-kort och handla eller till och med ta lån med, säger Ditte Westin på polisens nationella bedrägericentrum.

Ha smala postfack

För att skydda sig är det viktigt att man ber en granne eller vän att hämta posten regelbundet när man inte är hemma, man ska också se till att ha smala postfack som är svåra att plocka upp posten ur. Dessutom är det bra att hålla koll på finanserna även om man har semester, genom att regelbundet titta på kontot så att inget oförutsett dyker upp.

– Posten har också en tjänst som heter ”lagring av post” som man kan använda. Då delas posten inte ut under tiden du är borta. Och om man inte har en brevlåda med lås är det en bra idé att köpa en, säger Ditte Westin.

Elektroniska brev bättre

Man kan också försöka använda sig mer av elektroniska brev. Men det är inte säkert att det hjälper.

– Det finns ju bedragare där med, falska fakturor bland annat. Men självklart är det väldigt bra på många sätt att ha allt i datorn i stället.

Även inbrott ökar

Och det är inte bara postbedrägerier man kan råka ut för under semestern. Precis som tidigare år är det vanligt med villainbrott under semestertider.

– Man får ta till de klassiska sätten att skydda sig. Man måste få det att se ut som att någon är hemma. Be grannen parkera bilen på din plats, se till att gräset hålls klippt och att det inte ligger högar av post synligt.

Vid ett inbrott har tjuvarna ofta ganska kort tid på sig, så det är viktigt att gömma det man är rädd om på ologiska platser.

– Inbrottstjuvar letar efter pass, guld och pengar. Se till att gömma sådana saker på ologiska ställen, de har inte tid på sig att leta så noga, säger Ditte Westin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.