Diskmaskinsmodellen som har ett tekniskt fel. En kod visar vilka maskiner som kan drabbas. Foto: BSH Home Aplliances

Din diskmaskin kan fatta eld

Publicerad

Runt 100 000 diskmaskiner i Sverige av märkena Bosch och Siemens kan börja brinna på grund av ett tekniskt fel. Ett trettiotal incidenter rapporteras i Sverige

Det var i augusti i fjol som Bosh och Siemens upptäckte ett tekniskt fel i vissa av företagens diskmaskiner.

Felet är ett icke fungerande relä som kan leda till gnistbildning och i värsta fall brand.

De berörda maskinerna har fått stor spridning. Totalt har omkring 100.000 av de berörda modellerna sålts i Sverige. Hittills har 8.000 av diskmaskinerna, tillverkade 1999-2005, spårats i Sverige och runt 30 incidenter har rapporterats. Vid några tillfällen har det utvecklats mindre bränder, skriver tidningen Hem & Hyra.

– Trots att brandrisken är väldigt liten ökar risken att något allvarligt skulle hända ju längre tid de här diskmaskinerna används, säger Maja Wikman Ulrich på BSH som tillverkar och säljer maskiner från Bosch och Siemens, till tidningen.

Bosch och Siemens tror att många av maskinerna kan stå i hyresrätter.

På sajten diskaktion.se kan man ta reda på om man äger en av de felaktiga maskinerna. Bosch och Siemens tar fullt ansvar för eventuella skador som uppstått av maskinerna och åtgärdar felet i de maskiner som kunder rapporterar in.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.