Foto: SVT

Dina ”selfies” kan hamna på pedofilsajt

Uppdaterad
Publicerad

Det som börjar med ett avklätt självporträtt till pojkvännen kan lätt hamna i fel händer. I en undersökning som tog mindre än två dygn upptäcktes att över 10.000 bilder på ungdomar spridits till sajter – vissa med pedofilt innehåll.

När den brittiska organisationen Internet Watch Foundation, IWF, undersökte var mobila självporträtt, även kallade ”selfies”, tar vägen på internet så gick arbetet fort.

På 47 arbetstimmar lyckades organisationens analytiker hitta över 10.000 avklädda bilder och videos som spridits till 68 hemsidor – några av dessa med sexuellt eller pedofilt innehåll. Det rapporterar tidningen Daily Mail i dag.

”Inte bara i Storbritannien”

Emma Lowther, talesperson för IWF, säger till SVT Nyheter att undersökningen inte tagit reda på vilken nationalitet ungdomarna haft. Bilderna som upptäckts på sajterna skulle med andra ord kunna föreställa Svenska ungdomar.

– Det här handlar inte bara om hemsidor i Storbritannien utan i hela världen, säger Emma Lowther.

Enligt Emma Lowther är bilderna som analyserats sådana där en ung person tagit en bild på sig själv med sexuellt innehåll. Det kan handla om att man laddat upp en avklädd bild på sig själv, på exempelvis Instagram, eller skickat ett självporträtt till sin pojkvän och att den sedan delats vidare och till slut lagts upp på en okänd sajt.

Experten: Det är en varningsklocka

Johnny Lindqvist har lång erfarenhet av att föreläsa om ungas nätvanor och jobbar med organisationen Surfa Lugnt. Han tycker att rapporten är oroväckande, inte minst på grund av hur mycket material som samlades in under den korta tiden.

– Det är en tydlig varningsklocka, säger han.

Att bilder som sprids på det här viset även innefattar ”selfie” av svenska ungdomar  tror Johnny Lindqvist att man kan ta för givet.

– Jag tror inte att det här är något specialfenomen för Storbritannien, de flesta sådana här sajter är ju internationella.

Kan vara svårt att upptäcka

Att upptäcka att ens privata foto plötsligt finns till allmän beskådan kan vara svårt. Det är nämligen, enligt undersökningen, inte alls säkert att de hamnar på en sajt som finns på polisens radar.

–  Det behöver inte vara en webbsida som marknadsför sig med att ha pedofilt innehåll, säger Emma Lowther.

Det är något som även Johnny Lindqvist slås av när han läser rapporten. Sajterna som de 10.227 bilderna hamnat på är allt från rena pornografiska sajter till bloggar och forum.

– Det är obehagligt. Det är en sådan enorm spridning på det, säger han.

Rapporten är den senaste från organisationen och publicerades i juli 2013.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.