Dina surfvanor kan nu automatiskt publiceras på Facebook

Uppdaterad
Publicerad

En ny funktion på Facebook publicerar automatiskt information om vad du gör på webben till din Facebook-sida. Funktionen rullas ut under de kommande veckorna till alla världens 800 miljoner Facebook-användare, varav drygt fyra miljoner är svenskar.

På de flesta webbsidor på nätet finns numera ”knappar” från Facebook där det står ”Like”, eller ”Prenumerera”. Varje gång du besöker en sådan sida så vet Facebook om det – och snart publicerar de automatiskt i många fall information om vilken sida man besöker – direkt på din Facebook-sida.

Där kan då alla ens ”vänner” se vad man gör på nätet – och om man inte varit noga med sekretessinställningarna så kan även vänner till ens vänner se informationen, samt dela den vidare till andra man inte känner.

Ny profilen Timeline rör om

Facebooks senaste ”knapp” heter ”Logga in och lägg till i min tidslinje” och den återfinns på allt fler webbsidor på nätet och den ersätter i många fall tidigare knappar. Här gäller det att lägga märke till den lilla texten ”Den här aktiviteten visas för” i den vänstra kolumnen i rutan som poppar upp efter att man klickat på knappen. Där kan man välja att de aktiviteter man tar sig för på webbplatsen bara delas med vänner eller till sig själv.

Kan räcka att besöka en webbsida

Nu kan det också räcka med att bara besöka en webbsida som använder Facebooks nya funktioner för att bli inloggad på sidan ifråga – så att dina aktiviteter på sidan publiceras i din profil. Undertecknad testade exempelvis att besöka sidan Rotten Tomatoes som Facebook själva använder som exempel för produkten.

Inget särskilt godkännande behövs

Utan att ha klickat på någonting och utan att få något meddelande om saken så var sedan webbsajten godkänd och tillagd bland mina övriga webbsajter/applikationer på Facebook. Därmed kan Rotten Tomatoes nu publicera information om vilka artiklar jag läser på sajten. Jag behövde alltså inte klicka i något särskilt godkännande på sajten – det räckte med att jag bara besökte sidan samtidigt som jag var inloggad på Facebook i bakgrunden. Man är automatiskt inloggad på Facebook tills man aktivt loggar ut, så det är lätt att glömma bort när man öppnar ett nytt fönster och surfar runt på nätet. Även om man stänger Facebook-fönstret fortsätter inloggningen att vara aktiv.

”Pinsamma” ögonblick kan förevigas

Redan har många Facebook-användare berättat om hur de känt sig förlägna efter att information om ”pinsamma” webbsidor de besökt automatiskt har meddelats alla deras vänner på Facebook (och deras vänner i sin tur, och så vidare). Där kan till exempel stå ”Bengt läser just nu en artikel om ”Bästa bröstförstoringsmetoderna” på Aftonbladet”.

Systemet kallas ”friktionlöst delande”

Bolagets grundare Mark Zuckerberg presenterade nyheterna på en konferens i USA i förra veckan. Facebook väljer att beskriva den automatiska publiceringen ”frictionless sharing” (ung. ”friktionslöst delande”), den officiella titeln är ”Gestures” och det ingår i företagets ”social graph” – ett system som gör att webbsajter och appar kan få tillstånd att ta del av all din Facebook-information och rätt att posta uppdateringar i din logg och profil.

Nyheterna gäller också retroaktivt

Den här inställningen gäller även de appar man sedan tidigare har godkänt på Facebook. De har möjlighet att posta information om vad du gör i din profil och logg – och några av dem hamnar redan i Facebooks nya ”ticker” – den nya kolumn uppe till höger på startsidan där vänners aktiviteter ”tickar” förbi.

Svenska exemplet Spotify en del av systemet

Till exempel musiktjänsten Spotify är en del av det här systemet och numera kan man se vilken låt ens vänner just nu lyssnar på om de har kopplat ihop sitt Spotify-konto med Facebook. Av nya kunder kräver Spotify att man kopplar sitt Facebook-konto till musiktjänsten för att starta ett nytt Spotify-konto.

Nya profilen kan bli en överraskning

Bered dig också på en överraskning när Facebook presenterar ditt ”liv” som en tidslinje med händelser utplacerade långt tillbaka i tiden. Den nya profilsidan ”Timeline” ska rullas ut över det kommande veckorna och ersätter den tidigare profilsidan, enligt Facebooks grundare Mark Zuckerberg.

Läs också vår Steg-för-steg-guide: Så skyddar du privatlivet på Facebook

Nanok Bie

nanok.bie@svt.se

twitter: @nanok

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.