Bo Algers Foto: SVT

Djurskyddsexpert dömer ut grisgårdarna

Uppdaterad
Publicerad

”Alarmerande.” Det säger en av Sveriges ledande experter på djurhälsa Bo Algers om de nya skandalbilderna på svensk grisuppfödning som SVT kunnat visa.

Döda djur, tjockt med avföring, såriga öron. Det är några av de missförhållanden som Djurrättsalliansens smygtagna filmer från 15 svenska gårdar visar. Bo Algers, som är professor i husdjurshygien vid Sveriges Lantbruksuniversitet, debatterar ofta djurhälsofrågor och är själv även veterinär. Han dömer ut djurhållningen som visas på bilderna.

-Jag blev ledsen och besviken när jag såg många av de här bilderna där grisar går runt mer klövar i munnen, där de vadar i gödsel. Så får det inte se ut i någon besättning någonstans.

Veterinär får mothugg.

När SVT visade filmerna för länsveterinären i Södermanlands län Ann Jaconelli  reagerade hon på vissa bilder och ansåg att det krävdes att missförhållandena rättades till. Men som helhet ansåg inte hon att filmerna var förvånande.

– Nej, jag tycker inte att det här är alarmerande, sa hon till SVT.

Men Jaconelli får nu mothugg från Bo Algers.

– Jo, ser det ut på det här viset är det alarmerande. Man ska inte lämna döda grisar i gångarna för det är ju mat till råttor och annat. Döda djur ska omhändertas och det finns bestämmelser för hur man ska göra detta. Man ska upprätthålla en god hygien, och det gör nog de flesta, men det är inte gjort på de här gårdarna.

Att en länsveterinär inte reagerar så starkt över de här bilderna, vad säger det?

– Ja, det kan ju säga nåt om vad man har sett ofta då. Ändå är det så att vi måste ha högre målsättningar än så här.

Fler kontroller.

Efter grisskandalen 2009 införde branschen frivilliga kontroller av utomstående certifieringsföretag, och sedan 2010 ska varje gård besökas av veterinär minst var åttonde vecka för att kontrollera djurskyddet. Enligt jordbruksverket minskar antalet anmärkning på svenska grisgårdar och det används allt mindre antibiotika. Det betyder att grisarna mår allt bättre enligt jordbruksverket.

-Bilderna visar på en del brister som djurägaren behöver rätta till, men det är svårt att dra generella slutsatser av dem. Vår samlade bild av djurskyddet i den svenska grisproduktionen är att utvecklingen varit positiv de senaste åren och att djurvälfärden generellt är god, säger Jordbruksverkets djurskyddschef Helena Kättström i ett pressmeddelande.

Tuff ekonomisk press.

Filmerna visar de dåliga undantagen menar Bo Algers, men säger att de tuffare svenska djurskyddsreglerna pressar bönderna hårt ekonomiskt och det kan leda till vanvård och slarv.

-Om det är en enorm ekonomisk press och dålig lönsamhet så blir det sämre kvalité i produktionen, och det blir det även i grisproduktionen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.