DO flyttar till Tensta eller Rinkeby

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 100 anställda berörs när Diskrimineringsombudsmannen (DO) har fått regeringens uppdrag att förbereda en flytt.

Flytten ska gå till någon av stadsdelarna Tensta eller Rinkeby i Stockholm, skriver integrationsminister Erik Ullenhag (FP) på Dagens Nyheters debattsida.

Enligt Ullenhag är det ett led i ”att lyfta de mest utsatta stadsdelarna” och skapa arbetstillfällen.

Ullenhag påpekar också att Stockholms kommun ska flytta en del av sin förvaltning till förorter. Han skriver att det finns ett utbrett utanförskap i de två Stockholmsförorterna, liksom i Rosengård i Malmö och Backa i Göteborg.

”Löser inte en stadsdels problem”

– Jag vill understryka att flytten av en myndighet inte löser en hel stadsdels problem, men det spelar roll att vi får större arbetsplatser i en stadsdel, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Han hoppas att flytten ska skapa kringeffekter som lunchrestauranger och affärer. Dessutom har Stockholms stad beslutat att flytta ut delar av sin verksamhet till olika stadsdelar, vilket berör runt 1.500 jobb, betydligt fler än DO-jobben.

Svårt att förutspå effekt

Professor Eskil Wadensjö vid Stockholms universitet, som forskat kring nationalekonomi, invandring och integration, säger att det är svårt att på förhand säga om flytten kan få någon effekt för integrationen.

– Det vet man ju inte förrän man har utvärderat det, men förmodligen leder det väl knappast till en förändrad rekrytering av de som är anställda på Diskrimineringsombudsmannen. Förmodligen flyttar väl de med från var de för närvarande är, till det nya kontoret.

”Intressant som experiment”

Tidigare forskning har visat att utökade arbetsförmedlingsresurser för utrikesfödda och undervisning i svenska har haft effekt för integrationen. Att nu flytta DO till Tensta eller Rinkeby kan vara en väg att gå, tror Wadensjö, men en metod som tidigare inte har undersökts.

– Det är en relativt liten myndighet, så jag tror inte att det kan få så stora effekter. Men det är intressant som experiment och intressant att följa upp det efter ett antal år för att se vad som har hänt – om man får en lokal rekrytering.

– Och det kan ju ha ett signalvärde om inte annat – att visa att man bryr sig om det här förorterna.

Kan bli fler myndighetsflyttar

Och det kan bli fler myndighetsflyttar från centrala Stockholm. Civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD) ser just nu över myndigheters lokaliseringar och hyreskontrakt brett. För en del myndigheter kan höga cityhyror motiveras av att det finns en poäng med att ligga centralt, för andra myndigheter är det svårare att motivera.

– Jag hoppas att resultatet av den genomlysningen blir att fler verksamheter flyttar, säger Ullenhag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.