Tolv som smittats av listeria döda

Uppdaterad
Publicerad

Ett utbrott av listeria har briserat i landet sedan oktober förra året. Tolv av de totalt 63 personer som har diagnosticerats med smittan har dött. Källan till utbrottet är fortfarande okänd, men Livsmedelsverket misstänker att charkprodukter kan ligga bakom.

Listeria kan förekomma i vakuumförpackad mat som gravad fisk och skivad skinka. De flesta kommer i kontakt med bakterien, men bara redan sjuka, äldre och gravida drabbas av influensasymptom, blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation.

– Totalt har tolv personer dött sedan 1 oktober. Vi vet dock inte om dödsfallen beror på listeriainfektionen eller andra saker, säger Viktor Dahl, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten till TT.

Start i oktober

Ett ökat antal smittade började upptäckas med start i oktober 2013, rapporterar Dagens Nyheter. Varifrån smittan kommer är oklart, men nära hälften, 27 av 63 kända fall, misstänks komma från samma källa eftersom de infekterats av en likartad typ av listeria.

En av dem, en gravid kvinna, har fört matdagbok som pekar ut charkprodukter. Det är nämligen det enda risklivsmedel som hon ätit, berättar Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

– Det vägde ganska tungt i vår bedömning. Vi kan inte säga att det är charkprodukterna, utan det är ett spår som vi undersöker.

HK Scan återkallade nyligen medvurstpålägg efter larm om listeria. Men kontroller visar att de bakterier som fanns i medvursten inte kan kopplas ihop med annan smitta.

Hoppas det är över

– Livsmedelsverket har analyserat bakteriestammar från oss och jämfört med det som hittats hos de insjuknande personerna, men man ser ingen koppling, säger kvalitetsdirektör Annelie Lundell på HK Scan.

Scan har nu stängt en del av sin anläggning i Kristianstad, sedan bakterien hittats på golv vid skivmaskiner för kött. Samtliga produkter genomgår också provtagning, innan de skickas vidare till butikerna. Epidemiolog Viktor Dahl menar att smittan i landet verkar avta.

– Vi har inte fått in några nya fall av listeria under föregående tre veckor. Vi hoppas att det är över, men utredningen fortsätter.

Listeria farligt för sköra personer

* Sjukdomen drabbar främst gravida, nyfödda, äldre, de med nedsatt immunförsvar och alkoholmissbrukare.

 * Den vanligaste sjukdomsbilden hos vuxna är blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. Gravida kan få influensaliknande symptom.

 * En infektion kan leda till prematur födsel eller fosterdöd.

 * Listeria behandlas med antibiotika.

 * Livsmedelsverket rekommenderar att personer i riskgrupper undviker skivat pålägg mot slutet av hållbarhetstiden. De bör också ställa in kylvaror i kylskåp direkt och vara försiktiga med gravad och rökt fisk samt sushi. Rådet är att äta nygjord eller nyförpackad mat.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.