Foto: SVT

Efter 14 dödsfall – nu förbjuds drogen 5-IT

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har 14 män hittats döda med spår av drogen 5-IT i kroppen. Nu ska substansen bli olaglig.

Under sommaren har det funnits spår av den nya drogen 5-IT vid minst 14 dödsfall runt om i landet. Dödsfall som bara drabbat unga män och då främst i samband med överdosering.

–Det är väldigt mycket, det är hemskt, säger Bo G Pettersson, departementssekreterare på socialdepartementet

För att motverka fler dödsfall så ska nu 5-IT och fyra andra substanser bli olagliga och socialdepartementet har prioriterat frågan för att drogerna snabbt ska narkotikaklassas.

Europakommisionen ska godkänna

Det är Folkhälsoinstitutet som anser att de här drogerna snabbt behöver bli olagliga men det krävs att Europakommisionen godkänner det.

–Vi fick handlingarna från Folkhälsoinstitutet i fredags och efter att det godkänts i Europakommissionen kan regeringen göra substanserna olagliga, säger Bo G Petterson.

Bo G Pettersson ser inga hinder för att Europakommisisionen ska godkänna att de fem substanserna, 5-IT, DMMA, 4-APB, 5-APB och 6-AP, blir olagliga.

Internationellt problem

Det kommer förmodligen dröja mellan tre och fyra veckor innan de fem substanserna narkotikaklassas vilket är problematisk eftersom det ofta dyker upp nya substanser som det tar tid att narkotikaklassa.

–Det är ett internationellt problem och det är svårt att komma åt, säger Bo G Pettersson.

Något polisen redan gör är att leta kemikalier använda för att tillverka narkotika. Dessutom gjordes en lagändring för drygt ett år sedan som gav polisen möjligheten att beslagta substanser även om de inte är narkotikaklassade.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.