Dödsfallen fler på lönedagen

Uppdaterad
Publicerad

Risken för att dö är som störst på lönedagen, visar en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU).

Antalet som avlider ökar med 23 procent på lönedagen, enligt rapporten. Och antalet dödsfall till följd av hjärtproblem ökar med hela 67 procent. Även stroke-risken ökar, medan det inte finns någon ökning av alkoholrelaterad dödlighet.

Det spelar enligt IFAU:s kartläggning ingen roll vilken veckodag som lönen utbetalas. Och störst risk för att dö i förtid i samband med löneutbetalningen löper du om du är låginkomsttagare i åldersgruppen 18-35 år.

”En möjlig förklaring är att yngre och låginkomsttagare i genomsnitt har mindre sparkapital och upplever att en löneutbetalning leder till kortsiktigt ökat konsumtionsutrymme”, skriver IFAU.

Rapporten bygger på en kartläggning av offentliganställda i Sverige under åren 1995-2000.

Alkoholen kan vara utlösande faktor

Det tydliga resultatet är förvånande, enligt Johan Vikström, en av forskarna bakom rapporten. Han tror ökningen hänger samman med att många har latenta problem med exempelvis hjärtat, som kan triggas av att man ger sig ut, tar en kväll på krogen eller shoppar.

Han tror även att ökad alkoholkonsumtion kan vara en utlösande faktor och manar till försiktighet i tolkningen av denna faktor.

– Om du har ett underliggande hjärtproblem och är ute och dricker kraftfullt kan du dö av själva hjärtproblemet, även om det är det faktum att du har varit ute på krogen som satt igång det hela, säger han.

Att höginkomsttagares dödlighet inte påverkas av lönedagen hänger enligt Vikström troligen samman med att lönen inte får lika stora effekter på konsumtion, aktivitet och livsstil för denna grupp.

– Det är helt förväntat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.